Instagram

Instagram
Catch us on instagram 'akubeb'

Wednesday, October 29, 2014

Demam di Singapore


Sian nyaaa lah. 
Demam nk tumbuh gigi geraham lagi 1 mayb. 1 lagi dh tumbuh last mth. Demam ugak. Klu gigi biase x demam mcm ni :,(

Mami love u darling

Monday, October 27, 2014

We are in Singapore for 9N.


Ni nak suruh bfast dgn shisha ke apa konsepnya nih? Haih

Rice cooker comel!


Yeay rice cooker comel. 300ML dijumpai. Kecik molek kontot je. gerammmmm!

RM70. 

Friday, October 24, 2014

Dah dapat kaki on 15oct14




Alhamdulillah dalam lastweek simontel gue ni dah bole jalan sepenuhnya. 13months alhamdulillah. So mamy sebok le nak carik kasottttt. Lol. Baru best crik kasot cantik2 kan? Die pon besar utk mengheret those kasot yg agak berat. 

Dah usha2 mary jane dr mart. Its berangan lah. Haih



Wednesday, October 22, 2014

Melissa shoe -mini



Nomei2 nye semuani kan? Mana tah nak dapat kat seremban nih. Depa xde on9. Dulu ada la tgk kat zalaro. Masa tu sarah bb sgt lg. nanti2 lah. La ni xde plak dh. Masa aku nk masa tu takdak. Isk. 

Nakkkkkk sgt. Bila tah nak nek kl. heh

Monday, October 20, 2014

Portable rice cooker


Ada sapa2 berpengalaman pkai benda alah ni x? 

Please please please share info!

Wednesday, October 15, 2014

Slide n swing! Murah!



Naisss kan? Sgt berkenan yg slide yg ade swing bagai kat atas tu. Dgn harga yg menarik. Hanya rm370 if x silap. Da la tu color di memang memukah. Selalu kan clr blue red yellow tuh. Bohring! And if x silap sll tgk natang ni juai rm450 and kat giant pon ade rm4xx jugek. 

InsyaAllah nak jgk ni 1. Radio flyer tah mana dah nak beli slide plak. Well.. Cita2 dan impian bkn kena pakai duit pon. Free je berangan. Why nottttt. 

Adios!

Tuesday, October 14, 2014

Powerbank 9-10x charge!! PUAS HATI


Bapak la murah. Lazada ni including postage plak harga. Takde surprise2 amount nya. Semuanya yg dipaparkan adalah benar. And alhamdulillah setia dengan lazada belum ada yg x puas hati lagi. 

Aku beli powerbank ni hari tu b4 blk kuantan. Ngam2 hari nak gerak hari tu pos mai hantaq. Da tuh dia mmg siap full bar and terus pakai ja. So senonoh bena la dibwak ke kuantan skali kn? Guess whaT? Kami pgguna tegar hp, pb ni boleh charge smpi 10-11x hp kami laki bini. 5 hari disana mmg kami tak pakai lansung plug utk charge. All powerbanj yg 1st time charge tuh. Weee sgt teruja! SgT rekemen. 

Tau zmn pb ni dh lama blalau tp aku kan tak ikot sgt arus kemodenan slagi if aju rasa aku tak perlu. Skrg ni dh ada anajk, tgk utube je kn? Lgpon tak rajin nk bwk camera mcm zmn bdua dlu. And sebenar2 nya sbb hp baru. LOL. Hp baru mood baru. Dulu msa bru kwin pnh pkai. Lama dah. Sgt lama. Tp x kenan n x bggus. Huhuhu. 

So this time rekemen sgt. Mmg iphonw kami di charge dgn ctk skali. Hehe. Heee suka! TAPI berat n besar. Mcm batu bata. Haha. 20kMAH plk kan? Tak pa lah. Plan nk beli 1 lagi utk letak dlm hbag. Yg 10k MAH. Yg bsr gabak ni biaq layan if p travel. 


Haaa comel sgt.nihhhh. Nak! 

Monday, October 13, 2014

Ketahanan balloon


Sehingga hari ni. Dah almost 2 bulan kami sambut beday sarah tempoh hari. Yes balloon foil ni MASIH tinggi diangkasa gituh. Angkasa mana x sure. Lol. Gila lama. Berbaloi la dengan harga. Cuma dia mengecut sikit je. Besor dan tahan. Sampai bila pulok aku x sure. 

Bila anak tak nak makan....

TOLONGGGGGGGGGGGGGGGGGGG! Cemana ni bila anak tak nak makan? Ye ye aku mengetahuinya kadang2 dia memang macam tuh. Budak2. Tapi aku tak boleh nak terima 'memang' itu. Ia seakan menghantui diri ini. HELP!

Lepas tuh since taknak makan ni malam2 tido tak selesa. Ya Allah. Lapar ke?? Asik nak susu tuh tak boleh nak teka2 sebab if kenyang n banyak mimpi pon die nak susu ugak.. Sbb situ dia rasa tempat paling safe kan? THen how la?!

If bagi makan, die akan amik sup je. Siap filter kan nasi/bubur. Die tapis pakai gigi. Yang solid dia ludah kan. Ya rabbi.

Help. Benda2 yang tak helok dia nak la. Pantang tgk orang makan. Nak nak nak. katenye.

Thursday, October 9, 2014

Instagram yuks.


Most folower kat adalah kwn2 yg kenal dari sekolah, blogger, readers and 'new friends'. And tentu2 la set to private acc gue. 

So sekarang nak meramaikan lagik kenalan atas angin dengan mengajak uols folo mengfolo iols kat ig. Username 'akubeb' and lets folo klu mahu! 

Tapi aku ni mmg tak de keje lain la ye, tgk post aku 1.4k gmbr. tu mau hari2 upload tuh. Lol. What to do.. Hobby! Sbb aku sgt jarang share di fb. Fb boring la. IG fun. Sbb most follower n kwn2 adalah sempoi berbanding di fb. 

So awal2 nak habaq mai, dengan ikhlas.. Tlg jgn menyampah post2 org.. Tlg jgn get annoyed dgn caption org selagi kita x usik org, org xkan usik kite. Ye dak? Lets spread the positive vibes. Lets share the fun. Kalau ada rasa kekurangan, yakin lah Allah itu adil. Jangan busuk2 hati nah?! 

So kalau uols positive and fun. Jom sama2 folo! Kalau sebalik nya please dont. 

'Akubeb' 
P/s: nnti kasitau uols my reader. If not aku malas nak folo back. Jemu lah aku nk tgk org jual beauty product hari2. So aku jrg folo back melainkan uols mention. 

Wednesday, October 8, 2014

Ubat nyamuk letric. Mujarab!


Hari tu balik raya kuantan. Tengok mil ada mende ni. Aku ingat apa la kebendanya. Alih2 kreeekkkkkk bunyi serangga mati. Jap2 kang kreeekkk lg. da tu baru tanya. Ingat kan untuk lalat. Rupa2nya nyamok. Beza rupanya dgn lalat. Utk nyamok ni ade benda yg mnyebabkan nyamok dtg dekat. Dtg2 je krekkkk rentong!

Bila tghri buta bukak pintu rumah kasi cerah sure rase cm tak da nyamok kn? Tupa2 nya ada la 15min sekali nyamok rentong dlm tu. Wah agak mujarab! Trus mtk tlg mil belikan. Harga dia myr90

Ni dan2 plak dibanjiri email mempromo benda ni dari lazada, rakuten etc. di pasaran on9 plak harga dan pilihan sgt byk. Dari 30-300 pon ada. So terpulang. 

Klau tanya aku mmg mujarab. 

Tuesday, October 7, 2014

Salam Aidiladha



This time kami balik rumah nenek kuantan. MasyaAllah everything goes as planned. 

Makan.. Makan.. Makan..

Monday, October 6, 2014

Lazada vs. Rakuten

Memang tak boleh tidak la sesapa yg dah sll hadap blog2 and social network ni mmg kaki shopping online. Kan? Dah nama pon kaki hadap pc, tablet n hp mmg x bole larikkkkk dr segala perkara yg melibat kan shopping. Ye dak? Kalau ade yg bole mengecualikan dari membeli anda is hebat! 

Aku plak mmg kaki. Sbulan skali mesti. Kadang tu sminggu skali. Bkn la benda mahal pon. Ye aku tau ia tetap boros. Huhhhuhuhu help! Keluar rm5 seminggu setiap bln pon boros jgk dak? Haih. 

So baru2 ni ada dgr on9 ala2 mall Rakuten. Ade gak blogger buat review bebayar utk Rakuten ni. Oh tidak sama sekali aku tdk sehebat blogger itu utk Rakuten membayar ku. Ahaks. So aku lebih 'ikhlas' mengata benda yg benar tanpa perlu menjaga mana2 hati pihak on9 mall tersebut. Ye lah kalau dibayar kena puji la dak? Nama pon iklan. 



Rakuten ni nampk lebih style dari Lazada. Style cemana? Barang2 nya lebih branded. Ala2 parkson lah. Ahaks. Cool jugak la pda kita si pengguna ni. Ada byk pilihan. Xde kat sini, bole carik yg ada kt sana.. Ye dak? So terpulang. Duit is duit kita. TAPI yg 1 aku tak suka Rakuten ni. Jengjengjeng. Mood nak mengutuk is ON. Die nye postage!!!!! Harga yg di tunjuk tu exc. postage. Ah mencik! Dah sedap2 skali tgk post belom msuk charge lagik. Ahhh jem aku! Da la tuh bila tgk postage smua tak sama. Ye aku tau ikot berat. Tapi lain brg lain method pyment nye. X acik la camtu. Beli benda ringan n kecik pon die nak charge kita rm9 pos biasa. Alah. Bkn rm6 ke? Kang tgk benda lain tp kecik ringan jugak rm6 plak. Eh lain2 plk. Aku dah start rimas.



Berbeza dgn Lazada. Kecik besar berat semua including postage. Suka gila. So depends la. Bijak la berbelanja. Dak? 

Terpulang pd kita cmna. Ada org tak kesah sgt if postage asing. Bila bajet2 benda tu rm55 tapi bila kena charge utk postage rm9 jadi total 64 die rasa mahal die x beli. Then settle. X jadi kudis pd dia. Pada aku plak kudis. LOL. Tah xtau why. Dah la x tetap charges dia. So aku agak rimas. 

So terpulang. 

Thursday, October 2, 2014

Masalah kulit kepala lepas bersalin..

Yes! 

Gugur dah semestinya. Mmg lpas sarah 3-4bln teruk gugur rambut. Terok gila. Botak 1/4 kot rambut kat kepala ni. Bkn sikit2. 

Lepas tu tumbuh rambut baru balik. Aku lega. Phew! 

Cuma ada masalah yg lebih berat bila kulit kepala aku berkeping2. Tak gatal, tak apa pon. Tak usik lansung. Tapi berkeping. Keping besar2! 

Aku dah naik malu! 

Obvious sgt! Ye la dah berhijab pon habis laki tgk? Lagi la malu. Nk melawa utk dia. 

Berkuping ni jenis 1 kepala!!! Kat belakang pon. Tang kulit kepala yg x pnh keluar kulit kepala pon dia kua. Gila dasyat. 

Dari Lakme shampoo. Aku tukar Redken. Lakme n redken ni bkn 1 mcm je aku beli. Bermacam2. Repair la itu lah ini lah. TAK JALAN. Mahalnya semacam. 

Last2 aku jumpa ni. 


Miriam Quevedo! 

Dari Shins jugak. Rekemen2. Aku x pecaya tapi bila dah naik ngeri n takot dgn kepala sendiri. Aku sanggup cuba. Malu la kepala berkeping2. 

Shampoo RM85 
Conditioner RM95

Mahal kan? Botol tinggi halus. Takot nk byr. 

Tapi alhamdulillah. Kuasa Allah, setle mslh kuping kepala gue. 

So aku mmg sgt rekemen if korg ade mslh yg sma. 


Mahal sikit. Tapi berkesan. Aku puas ati. Beli sekali dah lah. Sbb dah elok kn? Lepas ni pakan la Ginvera balik. Aha