Instagram

Instagram
Catch us on instagram 'akubeb'

Tuesday, December 30, 2014

Pondoksarahainman88




Lately ni bz manjang. Almost 2 mggu kami bwk sarah pg survey tmpt nk reno rmh, nak deco rmh etc. awal pagi keluar, senja baru blk. Sian dia. Tp die x de lansung merengek. Nap kejap dlm sejam je kat pangku, tu pon dlm kereta. Iyan manja mami. Sikit pon x cry. Sikit pon x letih dan penat melayan kerenah papa mami. Sian dia. 

InsyaAllah nak, semua ni pon after all utk kamu. Mwah. 



Thursday, December 25, 2014

Calaqisya to letgo


Size s/m
RM100 with postage 
@beli minggu lepas 


Salma Instant XL -fuschia
RM40 with postage. 
@beli minggu lepas 


Salma Instant XL -dusty pink
RM40 with postage.
@beli minggu lepas 

Drop ur email here. 


Wednesday, December 17, 2014

Pineng 938


Ahhh aku suka. 

Dah lama aim pb ni. Ye tau skrg ade byk yg kecik molek. Tp aku tatau aku geram nape tah yg hat ijo nih. Style nampak. Dak la bsr mano pon. 

As usual Lazada mari. Rm41. Ahaks. 

Selalu harga mmg mahal sket. Nak cepat ade depan mate tp jual rm90. Kat kedai pc dekat senawang. Melampau batas kan? Menyampah. Tahan je aku x nak beli. Aku rela lagi tunggu postage dr lazada. Rm41 plak ko. Tp as usual, hari2 biase mhl sket. 60-70. So tgk nasib. Lazada ni sll je aku dpt special prize yg jarang2 ade. So kena rajin. Yebbah!

Monday, December 15, 2014

Dah paham arahan!


Alhamdulillah. 

Manja mami ni dah boleh sangat dibuat kawan. 

'Sarah manja, help mami nak. Mami nak remote tu. Mami panas.' 
-terkedek2 die jln amik remote ekon yg jauh dari mami. 

Cry2 kat hall or kat mana2 je dlm rmh selain dlm blk. Mami ckp 'ok2 jom kita milk dlm blk' 
-terkedek2 masuk blk sorang2. Iyan obot. 

Nak keluar pandai dah duduk kat tempat biase untk disarongkan shoe. Hehehe. 

If nak mandi, mami ckp jom mandi?! Terus masuk blk n tunggu mami bentangkan baju baru nak pkai and nak tggl baju yg die pakai tuh. Atototototo bulat makkkkk..

Err sarah 15mos. Aku tak sure utk 15mos tu cpt or lmbt progress dia. Aku x compare. Lantak kome lah. Yg penting mami is soooo proud of u. Love u manja. 


*btw gmbr ni pg td pg beli sarapn. Die di rempuh meow ni kat celah kaki. Ingat dia takot, sekali tidakkk. Die kepit kaki die sambil cangkong, die peluk meow tu and gelak bahak x hingat. Mami tekejot tgk. Iyye lah kot kena cakar ke ap ke.. Ye aku tau meow mmg sweet. Jarang sekali dia kacau baby. Dah nama haiwan ksygan nabi. Tapi x mustahil plk kan if sebaliknya? Lol. 

Sarah2..

Thursday, December 11, 2014

Hi5 in Malaysia!!!!!


I wantttttttt. Papa balik on 18th lah pulak. Adehhhh. 

Nakkkk. Cmna ni? 

Eh siap ade preschool eh? Adoi. Ni yg nak pindah kl blk ni. Gulp!

Wednesday, December 10, 2014

Suap sendiri


Sekarang dah betul2 pandai suap sendiri. Masa belajar2 pakai la pinggan daiso. Sekarang hapgred sket pinggan barbie. 

As usual, mami yg lebih sbenarnya.. 

Ahaks

Wednesday, December 3, 2014

Bangun pagi.. Gosok gigi..


Dulu ade dah beli berus gigi tapi tanpa ubat gigi. Masa tu gigi die tak sebanyak now. Ade la 1bln skali gosok. LOL. Kadang2 xde lansung. Tapi now Sarah gigi dah banyak and segala geraham dah ada. Gigi depan dah full. Tepi2 je belom. So harus lah cucik. 

Aku try jack n jill ni. Flavo blueberry. Wangi gilers. Sarah suka. Mami suka. Beli mana? Kiddie Garden seremban2. Ubat gigi tu aku lupa. Brand apa tah tapi brand baby lah. 

A gift from NENEK


Last week ade ke shah alam, lepak rmh kakak ku dah jumpa mertua ku yg stay die Concorde Shah Alam. 

Outing dengan theyols and Sarah dapat mende. Thank u nenek, thank u atok. Kalau ada lagi bagi la lagi. Ahaks. 

Dasarrr! 

Tuesday, December 2, 2014

Kudapan berkhasiat.


Hari beli kat kedai kk s2. Sedap. Buah original tu die keringkan. Manis sebijik mcm buah tuh. Tapi die keras lah sbb kering. So sarah suka. 

Cuma too sweet aku rasa. Tkot sarah jdi kebisaan plak manis2 sgt ni. Ingat nk beli lagi tapi manis sgt x mo plak deh. 

Rupa dia pon mcm pisang n stoberi di chop. Mmg pisang n stoberi betul. Cuma kering. 


Monday, December 1, 2014

Dah besar


Alhamdulillah on 2nd dec Sarah dah 15mos. Tak lama lgik dh ke 24bln. Uwawawa.  

Makin besar makin cute perangai. Alhamdulillah perangai agak diberi kepujian. Syukur. Harap2 mak n pak nye terus memuji anak dlm doa yek? InsyaAllah boleh melekat yg elok2. Ye dak? Org dulu je ckp jgn puji anak. Kita ikot islam la ek? Elok puji anak. Cuma jgn melambong2 lah. Agak2 sudeh. 

Dalam masa terdekat ni dh pandai makan nasi berlauk. Makin bsr mkin mudah mami packing brg2 dia keluae. Kalau dulu tu p check in mana2 bawak 1 rmh. Siap lah blender, beras, buai, sabun itu ini bagai.. Sekarang tdk lagi. Tak perlu buai di waktu siang, tak perlu blender sgala. Nasi n lauk je. Or telo goreng. Phew. Anak mami tak byk cerita. Semua sental. 

Tapi cuma air je aku lebih strict sikit. No air manis2. Sbb apa? Sbb pnh bg minum air manis die lnsg dh x nk air ksong. And poo keras. Aku dh glabah. Xmo air ksong weh. Berhari2 refuse. Ko tau apa aku buat? Beli botol bru n sorok botol lama dlm beberapa hari. Phew nasib menjadi. Now dah back to normal. Cuak seketika. 

Phew. 

Lil Mastercep


Pagi2 masak tok mami. 

Thank u syg.. 

*lazada mari. Rm40 jah. 

Tuesday, November 25, 2014

6+


i6 aku bagi kat laki ku. And aku beli 1 lg i6+. Setelah sekian lama kan? Ahaks. Dr i4 yg dah 4 tahun x tukar2. Now bru merasa. Yippie!

Mmg ramai kot mak2 bdk suka 6+. Pueh hati. 


Tengok la plk i6 dah berpuluh kali jatuh and like finally. PECAH! Menunggu retak. Now if nak repair mmg beribu. Sbb nya set bru kn belom ade separate lg juai. Kne beli 1 set dgn lcd skali. so papa pkai je la yg retak tu nah? Huhuhu. 

Nasib ade tempered glass. Itu kalu.. Mau lcd2 kena hentak. Phew!

Saturday, November 15, 2014

Order baju baby.


Ade yang text and tanya tak de bukak order ke utk this and that baju baby brand. 

InsyaAllah masih ada. Cuma sekarang byk kerja lua AND TERUS TERANG aku tak rekemen sangat this brand. OKBG. Why? Sebab SEMUA baju tshirt dia hang aku beli leher kecik and tak de button kat bahu tuh. So bila masuk kepala seksa. Aku sangat pasti kalau mak2 yang jarang membeli tapi bile dah beli akan tenyeh jugak kepala anak dia bagi masuk drp membuang kan? Aku? Terus tak pakai kan dah. Kesian sgt. Ade 2 pasang baju tido. Pyjama biasa. Bukan sleepsuit memang tak bole pakai lansung. Kepala and lengan die kecik. Dlm 5cm kot. Memang kecik tak logik punya kecik. Termenung aku tengok. Ngek gak depa nih. Haih. 

So terbuang gitu je. Nak bg orang? Tak baik bagi orang benda yg kita dah tak nak. So wat tatau je lah. 

Yang best is GAP! Mothercare tu dah tentu2. Aku tatau apsal okbg xnak buat button tepi tu. Hilang macho baby ke ade button stu? Susah ke? Haih. Mmg byk masa buat aku terfikir. Sbb byk yg tak puas ati. Kuality kain? Semua sedap. Kalau cotton dress yg agak keras utk dress gap pling sedap. Nampak kain mahal. Okbg tak. Lol. Old navy pon selesa tapi cepat renyuk sbb lembik sgt cotton dia. Tapi berbaloi dgn harga la as long dia original cotton is ok. 

Jangan kain mcm adults sekarang. Made in rumah mode bandung. Lol. Kain die smua kain murah. Bebulu je gue. Tp asal selesa bedal! That the beza. 

Tata. If ade order emel jerk. 

Oops. RL? RL mmg best tapi tebal cotton nya. Where to? Ada fucntion ok la. Anak retis pon ok. Anak kita bole jerk nak melaram. Pilih la cotton yg lembut. 

Adios. 

Thursday, November 13, 2014

Toys ~14mos


Ini masalah semasa.. 

Sarah dah lama tak da toys. Pegi spore 9N pon tak bawak toys. Sian kan? Dia lebih suka ball, buku, pen, kertas, tupperware, mgkok plastik etc. 

So baru2 ni bawak dia kedai toys utk dia pilih mana dia nak. Tak hendak 1 pon weh. 

Mmg lagu tu camne? 

Wednesday, November 12, 2014

Tuesday, November 11, 2014

Gigi geraham 2.0

This post tersimpan plk kt draft. X tersend2. Masa kat spore ni. Manja mamy neman tumbuh gg geraham. 


Camni la rupanya melepet anak mami. Demam nak tumbuh gigi geraham besar belakang tu. Last mth 1 dah tumbuh dah. This mth 1 lagi(oct2014) .. Dugaan2..

Pemakanan Sarah -14mos



Sarah pemakanan dah mcm org besar. Semua benda aku hulo termasuk lah makanan kita. Cuma aku berakal lg lah. Tak la aku bg apa saja. Tapi bab bahan perasa and garam tu memang tak dapat nak lari. :( 

Boleh je lari sebenarnya tapi kalau dia suka mkn benda makanan dia. Tapi die nak yg masin2 ni. Ye bdk2 spatut x di introduce dgn benda2 masin cenggitu cenggini. Salah aku jgk lah. Aku tak strict sgt. Mmg drp awal aku dah akui. Sbelom sarah amik solid food lg. aku takkan strict sgt tapi tak la sampai ank aku penah merasa coke or maggi goreng. Hopefully lah. Xnk. Ckp beso x mo! 

Mcm takat ni dia dh mula x nak makan. Kadang sbb demam. Kadang sbb sengaja. Dia pon mcm tekak kita. Suka rasa2. Kalau mcm demam tu aku sanggop bg la benda yg aku sll tahan2. Sbb dia demam kan? Tekak pahit. Nak benda yg ada rasa. Kadang lansung taknak makan tapi dia nak makan. Selalu sebut nak tapi bila dia makan die kua kan balik. Sian kn? So bg la benda yg aku selalu kawal. Apa dia? Mcm biskut org tua, air kotak dutch lady, muruku etc. bg dia rerasa org tua ckp. 

Mcm now pagi bangun2 mandi sbb selalu sarah poo dlu. Mandi2 bru makan. Dulu aku bg dia bubo pg. tp dia mcm x suka. So aku tkr bubo tghri. Pg apa sj. Tgk la roti ke, cheese ke, or breakfast kita which is meehun or apa2 lah yg sesuai. Sebab pagi dia x lama sgt berjaga. Lepas 2-3jam bangun dia start sleepy blk n nak nap. Masa dia nap 2-3jam ni yang aku start msk. 

Memang mcm2 kan selera. tukar2 la tp yg penting tghri mesti nasi. sarah tak suka nasi biasa. Die tak suka benda2 ada bentuk. 💆 pening mami. If bg dia benda berbentuk die kua kan balik. Tah dia mcm geli. So aku teruskan je bg bubo. Asal nasi. Lol. 

Bubo plk kdg cmni. Kdg cmtu. Kdg letak santan. Kdg letak sesame oil. Kdg ikan bilis. Kdg halia. Kadang dah bubo buat plk lagi sup. so bila suap tu senduk sup sikit dlm sudu n suap. SARAH SANGAT SUKA KAN SUP. TAK PERNAH TOLAK WALAU DEMAM PON. Syukur. Eh tu sebijik ikot mami. Seminggu tak dapat sup jadi weng. Huhu. 

So dalam gmbr ni baru2 ni aku beli kan dia munching2 yg konon berkhasiat. Dh la beli lewat dari usia. Sekali rasa tawa. LOL. Die keluarkan balik. Yek kte nye. Patut benda2 mcm ni start sebelum bg die rasa garam. Ahaks. Tapi lepas tu dia mintak plka balik. Lepas satu.. Satu dia mkn. Ok la sebab die crunchy. Mcam twisty tuh. Itu yg dia nak lg dan lagi. Daripada dia munching meruku dgn uwan kn. huhu

Sunday, November 9, 2014

Friday, November 7, 2014

Dari Syurga...


MasyaAllah cantiknyaaaaa ciptaan Allah. Sempurna! 

Tapi malang kan manusia yang mengiri hati dengan dia. Jangan kata 'eh bkn iri hati.. Tapi menyampah!' Tak de beza. Ko menyampah sebab apa??? Apa keturunan dia usik ko?! 

Dah aku nak jadi chef wan kenapa?! Huhu. 

Aku jadi susah hati plak tgk umat2 manusia zaman skarang ni tak boleh simpan amarah, rasa jijik, benci yg tah apa2 dalam hati tuh. NORMAL! If ada rasa menyampah dan iri hati. Akui je k? Aku pon kdg2. Tipu if takda lansung! Manusia biasa. Cuma luar biasa if nak akui kita salah. Heh  

Kalau tak akui pon apa kata simpan je dalam hati?!! Tak payah nak keluar kan rasa temeh remeh tuh? Yg bole jadi besar pada org lain? Akibat dia sgt besar dan jauh menyimpang. Padahal? Sikit je perbuatan kita. Drp rajin nk komen2 busuk kt social network tu baik ko p siap kan minute meeting yg boss ko bagi tu. Paedah die ketara! 

Nak heboh mak bdk ni di taja. Dia artis laaaaaah. Bkn ustazah! Artis ni tugas die memang memperagakan product atau pon apa2 kelebihan luaran yg dia ada. Bonus dia. Ya 1 dosa besar!!! Tapi kita jugak yg suka nengok kat tibi nuh. Tuh kalau cite samarinda duk semua pakai niqab ko nak ke tgk???? Yang mana watak baik entah. Yg watak jahat pon entah. Dah semua pakai niqab. Kadang aku heran org duk komen kat ig retis2 ni psal aurat. Ye betol. Tapi ingt tak retis tu takhta jadi retis pon sbb kita. Kita yg sokong. Alih2 suruh tutup aurat. 

Cara betul. Tapi tak kena pada tempat. So apa patut kita buat? Tegur cara elok la. Yg boleh dia fikir balik dr mana patut die mula. Dari akarnya. Termasuk lah utk kita ni. Beriya tgk drama. Beriya sokong hero sana sini tak pa plak. Sbb die laki ye x? Yang pompuan tibe nak nyampah. Apa laaaaaah perangai?! Kalau takde kita duk berjemaah dpan tv masa start samarinda ke akasia ke tak de lah artis suka berbogel lagik deh. Cuba tak layan! Kompem dorg takkan rse diri dorg tu superstar. Sbb xde yg nak tgk. X laku. 

Fair la kan?! 

Semua sebenar nya dr kita. Yg jahat tu dr kita. Nampk jahat n buruk kat org pon kita. Mata kita. Hati kita. Perangai kita. 

So kalau nak tengok drama2 hasutan setan yg berleluasa tuh kt tv tuh jgn la marah2 maki2 org tu knapa dia lebih. Awak yg suka. 

Tuesday, November 4, 2014

Laduree


MasyaAllah. Rasa dia enak. Tiada alcohol tiada lemak babi, insyaAllah. 


Wednesday, October 29, 2014

Demam di Singapore


Sian nyaaa lah. 
Demam nk tumbuh gigi geraham lagi 1 mayb. 1 lagi dh tumbuh last mth. Demam ugak. Klu gigi biase x demam mcm ni :,(

Mami love u darling

Monday, October 27, 2014

We are in Singapore for 9N.


Ni nak suruh bfast dgn shisha ke apa konsepnya nih? Haih

Rice cooker comel!


Yeay rice cooker comel. 300ML dijumpai. Kecik molek kontot je. gerammmmm!

RM70. 

Friday, October 24, 2014

Dah dapat kaki on 15oct14




Alhamdulillah dalam lastweek simontel gue ni dah bole jalan sepenuhnya. 13months alhamdulillah. So mamy sebok le nak carik kasottttt. Lol. Baru best crik kasot cantik2 kan? Die pon besar utk mengheret those kasot yg agak berat. 

Dah usha2 mary jane dr mart. Its berangan lah. Haih



Wednesday, October 22, 2014

Melissa shoe -mini



Nomei2 nye semuani kan? Mana tah nak dapat kat seremban nih. Depa xde on9. Dulu ada la tgk kat zalaro. Masa tu sarah bb sgt lg. nanti2 lah. La ni xde plak dh. Masa aku nk masa tu takdak. Isk. 

Nakkkkkk sgt. Bila tah nak nek kl. heh

Monday, October 20, 2014

Portable rice cooker


Ada sapa2 berpengalaman pkai benda alah ni x? 

Please please please share info!

Wednesday, October 15, 2014

Slide n swing! Murah!



Naisss kan? Sgt berkenan yg slide yg ade swing bagai kat atas tu. Dgn harga yg menarik. Hanya rm370 if x silap. Da la tu color di memang memukah. Selalu kan clr blue red yellow tuh. Bohring! And if x silap sll tgk natang ni juai rm450 and kat giant pon ade rm4xx jugek. 

InsyaAllah nak jgk ni 1. Radio flyer tah mana dah nak beli slide plak. Well.. Cita2 dan impian bkn kena pakai duit pon. Free je berangan. Why nottttt. 

Adios!

Tuesday, October 14, 2014

Powerbank 9-10x charge!! PUAS HATI


Bapak la murah. Lazada ni including postage plak harga. Takde surprise2 amount nya. Semuanya yg dipaparkan adalah benar. And alhamdulillah setia dengan lazada belum ada yg x puas hati lagi. 

Aku beli powerbank ni hari tu b4 blk kuantan. Ngam2 hari nak gerak hari tu pos mai hantaq. Da tuh dia mmg siap full bar and terus pakai ja. So senonoh bena la dibwak ke kuantan skali kn? Guess whaT? Kami pgguna tegar hp, pb ni boleh charge smpi 10-11x hp kami laki bini. 5 hari disana mmg kami tak pakai lansung plug utk charge. All powerbanj yg 1st time charge tuh. Weee sgt teruja! SgT rekemen. 

Tau zmn pb ni dh lama blalau tp aku kan tak ikot sgt arus kemodenan slagi if aju rasa aku tak perlu. Skrg ni dh ada anajk, tgk utube je kn? Lgpon tak rajin nk bwk camera mcm zmn bdua dlu. And sebenar2 nya sbb hp baru. LOL. Hp baru mood baru. Dulu msa bru kwin pnh pkai. Lama dah. Sgt lama. Tp x kenan n x bggus. Huhuhu. 

So this time rekemen sgt. Mmg iphonw kami di charge dgn ctk skali. Hehe. Heee suka! TAPI berat n besar. Mcm batu bata. Haha. 20kMAH plk kan? Tak pa lah. Plan nk beli 1 lagi utk letak dlm hbag. Yg 10k MAH. Yg bsr gabak ni biaq layan if p travel. 


Haaa comel sgt.nihhhh. Nak! 

Monday, October 13, 2014

Ketahanan balloon


Sehingga hari ni. Dah almost 2 bulan kami sambut beday sarah tempoh hari. Yes balloon foil ni MASIH tinggi diangkasa gituh. Angkasa mana x sure. Lol. Gila lama. Berbaloi la dengan harga. Cuma dia mengecut sikit je. Besor dan tahan. Sampai bila pulok aku x sure. 

Bila anak tak nak makan....

TOLONGGGGGGGGGGGGGGGGGGG! Cemana ni bila anak tak nak makan? Ye ye aku mengetahuinya kadang2 dia memang macam tuh. Budak2. Tapi aku tak boleh nak terima 'memang' itu. Ia seakan menghantui diri ini. HELP!

Lepas tuh since taknak makan ni malam2 tido tak selesa. Ya Allah. Lapar ke?? Asik nak susu tuh tak boleh nak teka2 sebab if kenyang n banyak mimpi pon die nak susu ugak.. Sbb situ dia rasa tempat paling safe kan? THen how la?!

If bagi makan, die akan amik sup je. Siap filter kan nasi/bubur. Die tapis pakai gigi. Yang solid dia ludah kan. Ya rabbi.

Help. Benda2 yang tak helok dia nak la. Pantang tgk orang makan. Nak nak nak. katenye.

Thursday, October 9, 2014

Instagram yuks.


Most folower kat adalah kwn2 yg kenal dari sekolah, blogger, readers and 'new friends'. And tentu2 la set to private acc gue. 

So sekarang nak meramaikan lagik kenalan atas angin dengan mengajak uols folo mengfolo iols kat ig. Username 'akubeb' and lets folo klu mahu! 

Tapi aku ni mmg tak de keje lain la ye, tgk post aku 1.4k gmbr. tu mau hari2 upload tuh. Lol. What to do.. Hobby! Sbb aku sgt jarang share di fb. Fb boring la. IG fun. Sbb most follower n kwn2 adalah sempoi berbanding di fb. 

So awal2 nak habaq mai, dengan ikhlas.. Tlg jgn menyampah post2 org.. Tlg jgn get annoyed dgn caption org selagi kita x usik org, org xkan usik kite. Ye dak? Lets spread the positive vibes. Lets share the fun. Kalau ada rasa kekurangan, yakin lah Allah itu adil. Jangan busuk2 hati nah?! 

So kalau uols positive and fun. Jom sama2 folo! Kalau sebalik nya please dont. 

'Akubeb' 
P/s: nnti kasitau uols my reader. If not aku malas nak folo back. Jemu lah aku nk tgk org jual beauty product hari2. So aku jrg folo back melainkan uols mention. 

Wednesday, October 8, 2014

Ubat nyamuk letric. Mujarab!


Hari tu balik raya kuantan. Tengok mil ada mende ni. Aku ingat apa la kebendanya. Alih2 kreeekkkkkk bunyi serangga mati. Jap2 kang kreeekkk lg. da tu baru tanya. Ingat kan untuk lalat. Rupa2nya nyamok. Beza rupanya dgn lalat. Utk nyamok ni ade benda yg mnyebabkan nyamok dtg dekat. Dtg2 je krekkkk rentong!

Bila tghri buta bukak pintu rumah kasi cerah sure rase cm tak da nyamok kn? Tupa2 nya ada la 15min sekali nyamok rentong dlm tu. Wah agak mujarab! Trus mtk tlg mil belikan. Harga dia myr90

Ni dan2 plak dibanjiri email mempromo benda ni dari lazada, rakuten etc. di pasaran on9 plak harga dan pilihan sgt byk. Dari 30-300 pon ada. So terpulang. 

Klau tanya aku mmg mujarab. 

Tuesday, October 7, 2014

Salam Aidiladha



This time kami balik rumah nenek kuantan. MasyaAllah everything goes as planned. 

Makan.. Makan.. Makan..

Monday, October 6, 2014

Lazada vs. Rakuten

Memang tak boleh tidak la sesapa yg dah sll hadap blog2 and social network ni mmg kaki shopping online. Kan? Dah nama pon kaki hadap pc, tablet n hp mmg x bole larikkkkk dr segala perkara yg melibat kan shopping. Ye dak? Kalau ade yg bole mengecualikan dari membeli anda is hebat! 

Aku plak mmg kaki. Sbulan skali mesti. Kadang tu sminggu skali. Bkn la benda mahal pon. Ye aku tau ia tetap boros. Huhhhuhuhu help! Keluar rm5 seminggu setiap bln pon boros jgk dak? Haih. 

So baru2 ni ada dgr on9 ala2 mall Rakuten. Ade gak blogger buat review bebayar utk Rakuten ni. Oh tidak sama sekali aku tdk sehebat blogger itu utk Rakuten membayar ku. Ahaks. So aku lebih 'ikhlas' mengata benda yg benar tanpa perlu menjaga mana2 hati pihak on9 mall tersebut. Ye lah kalau dibayar kena puji la dak? Nama pon iklan. 



Rakuten ni nampk lebih style dari Lazada. Style cemana? Barang2 nya lebih branded. Ala2 parkson lah. Ahaks. Cool jugak la pda kita si pengguna ni. Ada byk pilihan. Xde kat sini, bole carik yg ada kt sana.. Ye dak? So terpulang. Duit is duit kita. TAPI yg 1 aku tak suka Rakuten ni. Jengjengjeng. Mood nak mengutuk is ON. Die nye postage!!!!! Harga yg di tunjuk tu exc. postage. Ah mencik! Dah sedap2 skali tgk post belom msuk charge lagik. Ahhh jem aku! Da la tuh bila tgk postage smua tak sama. Ye aku tau ikot berat. Tapi lain brg lain method pyment nye. X acik la camtu. Beli benda ringan n kecik pon die nak charge kita rm9 pos biasa. Alah. Bkn rm6 ke? Kang tgk benda lain tp kecik ringan jugak rm6 plak. Eh lain2 plk. Aku dah start rimas.



Berbeza dgn Lazada. Kecik besar berat semua including postage. Suka gila. So depends la. Bijak la berbelanja. Dak? 

Terpulang pd kita cmna. Ada org tak kesah sgt if postage asing. Bila bajet2 benda tu rm55 tapi bila kena charge utk postage rm9 jadi total 64 die rasa mahal die x beli. Then settle. X jadi kudis pd dia. Pada aku plak kudis. LOL. Tah xtau why. Dah la x tetap charges dia. So aku agak rimas. 

So terpulang. 

Thursday, October 2, 2014

Masalah kulit kepala lepas bersalin..

Yes! 

Gugur dah semestinya. Mmg lpas sarah 3-4bln teruk gugur rambut. Terok gila. Botak 1/4 kot rambut kat kepala ni. Bkn sikit2. 

Lepas tu tumbuh rambut baru balik. Aku lega. Phew! 

Cuma ada masalah yg lebih berat bila kulit kepala aku berkeping2. Tak gatal, tak apa pon. Tak usik lansung. Tapi berkeping. Keping besar2! 

Aku dah naik malu! 

Obvious sgt! Ye la dah berhijab pon habis laki tgk? Lagi la malu. Nk melawa utk dia. 

Berkuping ni jenis 1 kepala!!! Kat belakang pon. Tang kulit kepala yg x pnh keluar kulit kepala pon dia kua. Gila dasyat. 

Dari Lakme shampoo. Aku tukar Redken. Lakme n redken ni bkn 1 mcm je aku beli. Bermacam2. Repair la itu lah ini lah. TAK JALAN. Mahalnya semacam. 

Last2 aku jumpa ni. 


Miriam Quevedo! 

Dari Shins jugak. Rekemen2. Aku x pecaya tapi bila dah naik ngeri n takot dgn kepala sendiri. Aku sanggup cuba. Malu la kepala berkeping2. 

Shampoo RM85 
Conditioner RM95

Mahal kan? Botol tinggi halus. Takot nk byr. 

Tapi alhamdulillah. Kuasa Allah, setle mslh kuping kepala gue. 

So aku mmg sgt rekemen if korg ade mslh yg sma. 


Mahal sikit. Tapi berkesan. Aku puas ati. Beli sekali dah lah. Sbb dah elok kn? Lepas ni pakan la Ginvera balik. Aha