Instagram

Instagram
Catch us on instagram 'akubeb'

Tuesday, December 31, 2013

Tabung Sarah



Alhamdulillah mmg setiap anak tu dh dijanjikan rezeki masing2.. Benar. Makin murah rezeki kami anak beranak. Ni diantara duit salam keruk buat Sarah dr sedara mara, kenalan papa mami, jiran tetangga dll. Pemberian dari singgit dua sehingga lah dah mencecah 4 angka nak.. Syukur. Pandai kan Sarah menabung? Huhuhu. Nanti dh besar sket kita buka acc tbg haji and asb. Rasanya asb dh bole bukak bila bby usia 6mos. Ke? Nanti google lah. 

Nanti dah besar Sarah tgk la ni entry duit tabung 1st utk kamu. Dr kelahiranmu nak..

Monday, December 30, 2013

Gelang



Ya ampunnn beli gelang pon nak cite. Habisss? Kate dairy utk Sarah. Nantu dah besar bia dia tahu. Huhuhu. 

Gelang kaki on 27/12/2013. Anniversary mami papa tapi Sarah yg dapat adiah. Acaner? Lol! Anniversary mami dpt enbag! Xoxo

Sunday, December 29, 2013

Pulang 1st time




Camni la gayanya kami pulang. Pulang buat pertama kalinya ke rmh sendiri sejak drp 8bulan aku pregnant kan Sarah. Ada la balik sekali dua amik brg. Tapi x penah tido pon. Sebab dh lama x balik takot berhabuk dah. Nak kne kemas dulu baru bole tido guling bagai. Dgn kerja yg x menentu memasing bila nya nak start kemas? Tu yg sll bermain di fikiran. Selagi x de yg push selagi tu bermalasan kan? Until this time rumah mak xde letrik hahahahaha. Repair tukar amenda tah. Half almost seharian letrik kene off. Weeee x dapek. Nsib ada rmh. Klu x maun sewa hotel bajet. 

So bermula la perjalanan kami 20min plg ke rmh sendiri. Fun jgk lah. Tgk la rupa kereta apa jadik. Seat passenger siap lipat utk bwk segala brg sarah! Ye Sarah punya je all most! Mami papa berlenggang sbb kat rmh byk baju kami etc. Sarah je xde 1 pon brg kt rmh tu. Maka nya jadi la cam dlm gmbr ni. Ni smua persiapan hanya utk 1 mlm. Klu sbulan xtau cmna. Ahaks. Oh ya kami dah beli SUV dan kelisa kami masih bertahtah vip di rmh kami. Byk sgt kenangan. Mana bleh tolak. Syg! Ada rezeki beli keta beso beli la skali beso x yah tukau2 sampai settle. InsyaAllah. Oh ya kami baru 5mth beli SUV ni. Alhamdulillah murah rezeki Sarah. Beli pon sbb bakal beranak kan. Sian Sarah if stay dgn kelisa. Klu badan mak ayah kecik xpa. Ni besar2. Tersepit plak ank nanti dgn kelisa. Ahaks.. Dan termasuk la dgn penambahan harta dunia kami utk Sarah. Iaitu rumah. Pon baru beli tahun 2013. Dah tambah keluarga kena la besar sikit. Alhamdulillah rezki Allah beri. Rezeki anak2.. 

Sampai2 je rmh papa kemas kejap laju2. Sarah n mami stay dalam kereta duk main2. Ada la 45min kot. Nasib Sarah good mood. Msuk2 je die heran. Berpusing2 dia tengok. Btw ckp la dgn dia sblm bertolak tu nak kemana. Sengih je la anak aku tu. Omei! 

Alhamdulillah masuk2 rumah papa ada baca kan bberapa doa. Aku percaya pasti ada 'hamba Allah' yg 'menumpang' dirumah kami masa ketiadaan kami. Almost 5mos rmh tu tinggal. Takott jgk nak bawak anak kecil tido. tapi sampai bila? Waktu tido siang and papa pg solat jumaat nampak jgk la Sarah tido terkejut2. Mgkin ada saki baki sikit lepas papa baca doa msuk rmh tu. But then kira ok la kan sbb lain2 time selain tido sarah happy je. Tp bagi lagi selesa, papa azan masa maghrib. Alhamdulillah.. Tidor kami aman seaman2nya. Syukur.. Phew~ suspen! 

1st time aku bwk Sarah berjauhan dr mak. Start dah journey nak berdikari sendiri. Haha. Nampak tah apo2. Tp ada cerita disebalik nya. Nanti cita nah? 

Thursday, December 19, 2013

Sooon


Pagi lagi bangun n mandi. Gmbr ni belum mandi lagi. Ada bau2 kepam sedappp sket. Haha. Masam belum sbb baby sgt kot. Indah kan kalau ada masam tuh. Sooon!

Hari ni papa balik tghri ni. Mami pagi2 dah siap wongi2 kan Sarah. Xtau la dia paham ke tidak sampai susah nak tido siang ni. Tau gamaknye papa on the way. Walaupon baby aku percaya dia ada 6senses. Sebab tu Allah x bagi dia bercakap. Dia ada rahsia bersama Allah :) 

Ni nak cita yg next week will be in kl. yebbah! Nak berjimba brg mami plak. Lama dah mami pose. Tak kesah pon puasa. Janji anak sht, bersih! Tapi lama2 sgt ada org ssh hati. So jom! InsyaAllah dapat LV sbijik pon jadik. Zassss. Suka. See yu kL

AND! 

Start Jan sampai mei every mth kami ada kerja lua. Kl, ganu, spore, kl, kl. Ye bawak Sarah. Weeee hope Sarah suka. 1st time bwk tido otel mau x wisau kan?! Doa byk2! Lua kl dh tentu naik flight. Weee seram kuasa dua. InsyaAllah Sarah musti behave! 

Ok. Happy weekend. Sronok sgt kami coti lama.. 

Assalamz

Monday, December 16, 2013

WTS : Quinny Buzz 3









Beli seminggu lepas Sarah lahir 9 Sept 2013.

Pakai tak lebih dari 5x with Maxi Cosi car seat. With this original seat tak lebih dari 3x. 

Sebab tak berapa pakai, Sarah baru 3 bulan kot. Papa keje luar. Mami x brani nk keluar berdua n Sarah memang x bole keluar jln more then 30mins. Nanti merengek nak tido (tido nak kena ade katil n nenen!!). So stroller ni keluar masa Sarah betul2 baby dulu yg tido je jarang bangun. Huhuhu.. 

Sebab nak jual? Mau angkat baru la dey!

Set with rain cover n adapter utk masuk maxi cosi. Ye this type of stroller bole ngam dgn maxi cosi. 

Cth with our maxi cosi pebble 

CAR SEAT KAMI MASIH MAHU. TAK JUAL! BUT ONCE SARAH DAH BESAR SKET KAMI JUAL. SAPA MAHU?! This carseat up to 9mos je. Sarah dah 3bln. 


So berapa kami mahu juai?

Quinny Buzz 3 (chrome) 

SOLD 

Retails price : RM2xxx

My price : RM 1450 (nett) exc postage. 

Serious buyer je please. 

Meh email wonderfulretreats@gmail.com

*entry kelaut on9 from hp. 

Sekian, astalavistahhh bebeh


Sunday, December 15, 2013

Ronda2



Alhamdulillah. Kali ni Sarah teman mami pg beli grg pisang n 7e. Hanya kami berdua. 1st time. Yeay. Sarah dah besar. Duk bebel n nyanyi2 dgn mami. Hihihi omei.. Before ni kena ada uwan or papa. This time tak perlu. Nti teman mami balik rmh kita ye? Or teman mami sopping! Yeay InsyaAllah. Tapi sbgi permulaan jgn la jejauh sgt. 1-2km is ok. Aku bkn mat saleh klu ank rengek nk dibiarkan. Selagi x sakit kate nyehhh. Idok le teman nk membiorkan haih. 

So tu je utk hari ni. 

*umah wan bau cat. Itu yg keluar bawak sarah. Smelly n try google ckp tak brapa elok utk baby. Ya Allah lindungi Sarah ya Allah. 

Saturday, December 14, 2013

Happy weekend yawlz



Happy weekend aunties n uncles, Sarah titon je. Tgk tgn tuh. Setiap kali tido gitu lah. Mcm pengawas! Huhuhu

X lama je lagi nak bkk skolah kn? Hari tu kenmain jeles aku tgk cikgu2 coti. Mcm lama bena je. Tup tup dh nak msuk skolah blk. Ok la dak? Ckop2 la coti tuhhh.. Lama2 sgt nanti beku. Ahaks

Parents sure hunting brg skolah anak.. Syioknyeee

Jangan lupa usha TESCO 

Murah wooooooo! Mamy poko lah!

Friday, December 13, 2013

Gnite



Setiap malam Sarah tido pkul 930-10pm. Time2 ni dia dh ajk msuk blk. X mo lepak hall ramai2 dh. Lonjak sana lonjak sini mcm nk tido, pdhal mata buntang lg x mo tido! Slagi x bwk bilik bsing die bevel la nk cry lah. Dh bwk blk baring cam dlm gmbr ni n sengih2 lepak dgn mami. Kene gomol pon suka. Dok gigit2 sophie the giraffe nya. Bwk keluar tgk tv ok tapi kejap je. Suke lg duduk bilik n bebel2 gelak. Mcm2 kn perangai anak2.. Seronok. Makin besar makin ber emosi dan berkehendak. 

*mami ber n3 from phone dlm gelap nih. Sarah since 930pm tido dah, berbedung! Ye dah 5mlm berbedung. Tgn asik berkayuh je kaco tido, mami try la bedung. Elok plak dia terkebil2 sengih. Uloq nen terus lelap dgn selesa. Huhuhu. 

Malamz

Thursday, December 12, 2013

Meniarap & merayau !



Alhamdulillah semalam p klinik timbang ini adik manis sudah 6.4kg in 14wks. Alhamdulillah. 3bulan ni macam2 benda baru Sarah tunjok. Kelakauuu! 

Selain dah pandai pusing badan, n meniarap Sarah pon pandai nak jenjalan. Kalau dukong tu nak hadap ke depan, tu dr 2 bln dh mcm tu. Kalau x, cry! Tp kali ni dh dihadap ke depan msa dukung die nak org dukung tu bwk dia jalan. Waduh ini anakkkkk.. Kalau ko ddk 1 tempat let say atas sofa, die lonjak2 badan dia ask kita bangun bejalan. X bangun dia ekk okk ekk okkk. Lama2 nti cry. Huhuhhu. Bersilat la aku klu dia lonjak badan! Dh bangun baru senyap. Siap sengih.. Nampak plak pintu keluar. Sengih sepanjang. Ya ampun ini anak.. 

Kurus la mami... 

Later nk cite 'knapa p klinik smalam'. Nothing serious. Mami je over. 

Tuesday, December 10, 2013

Berkepit


830am bgun dr katil, terus nen. Pas nen main2 n borak atas katil dlm 30mins. Kol 9am mandi. Lepas mandi bg upah, nen lg skali. Then bwk keluar hall main2 dgn cousin, wan n anyen nye.. Dlm 45min main, bwk msuk blk n zzzz blk. Sampai la tghri. Mood baik sgt pagi2 ni. Sbb puas tido kn?? Alhamdulillah. 

Ptg 6pm mandi lg! Pnh buat mndi 1x shari. Mlm merengek sakan. Ade 2x kot. Lpas tu xde dah. Paling2 lap. 

Tu bkn ceritanya. Ceritanya hari ni Sarah officially x nk kt org. Wlaupon wan. B4 ada la prasan. Bla kazen aku dukong die cemek2 sampai berair mata. Ok lah kn org lua. Tp kali ni wan dia plak. Pdhal mak aku byk take part tlg aku. But lately Sarah dh bsr sket kerja pon mkin mudah, mak biarkan aku buat sndri tanpa bantu. Itu yg Sarah melekap kot dgn mami. 

Bila org rmh ni agah cm biasa la. Sarah yg murah sgt dgn snyuman tsengih2. Tp cam biasa jgk, bila nk buat kerja lain kejap ask mak pndg2 kn. dlm bouncer dia. Or ask mak pangku. Aku p mndi jap mcm tdi. Memula ok. Hlg je aku dr pndgan, Sarah meraung kooo. Tkjot aku. 2x. Pg n mlm. Pg tu igt teori aku slh. Ye lah mne tahu ade yg sakit ke sbb tibe meraung kn? Skali mlm ni meraung lg ble wan dukung. Tkjot aku. 

Cm biasa puas la pujok. Aduh. Sorry nak.. Cmne la plak lepas nih? 

Lagi kecik langkah mami klu mcm ni. Before ade gak lari2 pg bank ke time Sarah sdap tdo. Ask wan tgk kn. paling2 sejam. Klu Sarah bangun pon wan boleh jga kejap smentra mami otw blk kn? Tapi kali ni dgn wan pon taknak, cmane mami nak keluar ni??? Mmg x la aku nyampai hati nak tgglkan. Adoi.. 

How la?

Baby Carrier

Ok, mmg semua benda mahu. Normal kot. Lagi2 jenis duk bandor n target nk buat mcm2.. Kesana kemari semua nak mudah! Termasuk la salah 1 alasan utk memiliki baby carrier. Huhu

Hari tu masa Sarah 2bln lbih ada ke kiddie utk nak beli carrier ni. Sbb masa tuh rasa2 x sabar dh nak habis pantang and keluar bawak Sarah dgn sewenang2nya. Anak papa n mami ni suka gak berkepit, apa kata carik carrier! Lets. Tu la intro nye. Sblm tu since pregnant lg dh survay2. 

Ikot cantik mata ni pandang nk baby bjorn. Sebab colorfull n sgt dikenali. Aku ni kan gile color. Agak otai jugak brand ni. Tup2 ada plak brand agak baru dikenali di Msia, ergo baby.. Boba n snuggbaby. Yang baru2 ni besar2 belaka and mcm bwk backpack kt dpan perut pls! Tak seksi langsung! Color pon alahai. Kecuali snuggbaby, its custom made! Yibbah!

Memula tu wat dunno dulu. Tau2 gitu je.  Tp bila nak beli ni baru la terhegeh2 kan? Pegi kiddie, ivy the lady cerita la whats good n not. Seperti biasa lah nothing yg perfect. But atleast jgn sesekali choose yg x elok. Apa yg x elok? 

Lets! 

See! 

Nampak tak perbezaan carrier baby bjorn dan sekutu dgn nya dengan carrier yg baru2 skrg ni. Ye yg buruk besar tuh bagus! Yang bjorn or mcm dolu2 tu semua tak elok!!! Kononnye..! Tapi mmg ada betol nya. Style lama tu mcm tergantung. Tak rileks. Yg baru tu walaupon terkangkang, ia mcm kerusi. Kangkang dodok kerusi gituh. 


Ni ade penjelasan sket sbyk yg mber aku stalk dr if bini apex fb. So terpulang la pada kita ibubapa si anak. Nak cantik ke nak yg baik? Haha

Mesti la nak yg baik dan bagus utk keselesaan anak yg selamat. InsyaAllah. 

BUT!!!!! 

Sorry to say, brand2 yg bagus ni tak bole utk baby pulakkkkk. NOT! Actually bole je. Tapi some brand kene beli 1 lagi bag dlm tu utk pegang baby nya kepala n blablabla. Sbb baby belom keras kan? And ade yg bole baby tapi baby tu x le juntai kaki. Kena cangkong kat dalam karung tu. Kononnya mcm baby dalam perut ibu dulu. 

Oh my! Tidak la aku. Sian Sarah. Nak kene berlipat lutut plak dalam tuh. Tak mo lah. Xde apa pon yg nak sgt2 beli skrg kn? So bole je tgu Sarah bsr sket. Kalau Sarah dah keras dalam 4-5bln baru bole pakai cm biase. Which is kaki terjuntai. 

So kita tunggu yek? Nanti papa sure beli 1 if ada rejki. InsyaAllah. 

Hope info ni help u guys. Night.. 



Sunday, December 8, 2013

Baby blender

Sarah dah 3bln! Lg beberapa bulan dah boleh start solid food. Ada yg dari 4bln and ada yg 6mos! Seelok2nya biarlah 6mos. Or dapatkan advice paed uols k?! 

Jgn tersilap or amik mudah. Zaman dulu, zmn kita lain. 2-3bln dah dikepal nasi n suap. Huhuhu. Dasyat. Huhuhhu. Aku pon x paham. Elok je kn? Xpelah. Kita usaha n ikot yg terbaik! 

NO SUGAR! NO MSG! NO GARAM! 

Walaupon bbrapa bulan tu agak lama lagi tapi kena la budget dari sekarang. Ye dak?! Lagi2 kalau keinginan 'macam2'. Ahaks.. 

Seminggu dua ni aku duk survey blender2 ni utk memudahkan para ibu cam aku! Ngada 1 hal. 1 hal lagi mmg nak kene beli 1 lgi blender. Yg ada skrg pedas. X senonoh bena nk bkira dgn anak n balun yg pedas buat makanan anak. Tidak ye!


BEABA 
Babycooks

Ramai yg kata blender 4 in 1 ni berbaloi. Steam, defrost, blender, and apa tah 1 lg.  Lupa! Aha.. Tp mmg bagus la. All in 1. Bagi moms yg bekerja and xde masa byk mcm aku memang kena. Tonggeng tebalik, SIAP! Tapi harga dia paling rendah kat mesia on9 RM590. Kat mall tuksah cakap la. Mau 7xx-8xx kot. Kalau mahu kene menabung dari sekarang ye? 


AVENT
Blender and steamer. 

Avent ni tak yah cite pjg la. Semua tahu product n brand ni cemana. Cuma dia 2 in 1 and lebih straight forward. Steam and blend. SIAP! Yang lebih2 buat sendiri. Simple ni harga on9 aku penah jmpa RM350. Kalau kedai RM5xx. 

Since hubby masih tengah keje, elok lah tunggu hubby and bincang dgn dia terlebih dahulu. Tengok utube dan buat perbezaan cemana. 

Aku plak cam lebih suka straight forward Avent tuh. Beaba tu cam leceh pd mata aku memandang. Tapi tgk cemana. Nak kena tengok utube lelebih sket. 

Ade idea? Komen?! Share..

Saturday, December 7, 2013

Mitten


Aku da lama dah duk tanya dokte gugel psl mitten ni. Ramai yg awal lg dah tggl mitten anak depa. So aku ade la tggl skalo skale b4. Tp tanpa sedar hubby sarong kan blk, malah hubby beli mitten2 yg baru. Ok lah. Sebab hubby xmo muka anak calar. Ye dh ketip kuku nya tapi kuku baby kan nipis? Walaupon pendek, ia tetap tajam yg pendek2 tuh. Ada skali dlu calar sket muka dia. Mayb papa dia x selesa. Tapi tu dulu.. 

Sehari dua ni Sarah dah pandai rasa2. Aku tanggal kan mitten dia slow2 rasa kulit aku. Pegang toys. Muka dia surprise. Cute! Before dia x pandai rasa, tanggal mitten pon xda fungsi kn? But now rasa2 nya dah sesuai kalau pelan2 nak tanggal.. Especially masa nen dia duk main2 pegang rambut. Comel sgt. Siap brenti nen jap sbb feel rasa rambut tu. Pelik dia gaknya. Apa benda la agaknye ni?! Haha.. 

So skarang siang x pakai dah mitten. Kalau malam pakai. Pelan2 nah?! Dah ok nanti baru tanggal betul. 

I love u hubby n Sarah!


Thursday, December 5, 2013

Sabun Sarah


 


1st dulu b4 lahir mmg aku siap kan burt bees soap utk Sarah. Memandang kan yg liquid masa waiting list aku beli la yg buku tuh. Idok le aku rajin nak menunggu. Bila pakai mami sempal x terfikir nak cut into smaller size. Mami pg pakai sabun sebuku tu terus camtu. Dah tentu la makan minggu dia kembang semangkuk sabun tu. Jgn kata geli nk pandang, hygiene dh tentu tak terpelihara. Aku dah loya tgk sabun tu mengembang. Cerita pjg pon x guna, mana ada burt bees kat seremban ni cik kak weih. So nak tak nak hadap la kiddie garden tu n tanya opinion dia. 

So dia perkenalkan aku this organic sabun for Sarah. Top to toe. No need shampoo bagai. Ok bak dtg 1. Yg best nye it comes with packages. Ade tote bag kcik 1 and ade 1 lg free this sabun. Harga lupa 39 or 59. With that price dapat la 2 btl sabun nya.

Lama dah Sarah pakai. Alhamdulillah ok. Penah 1x pipi Sarah naik ruam. Siap dh ngelupas kecil. Sian ank mak. Mak pon tenyeh la sket sabun ni kat pipi. Yeay trrus ilang next day. Ceh klu tau lama dah tenyeh. Sbb b4 x pnh plk nk bsuh muka/pipi dgn sabun kn? Baby lg kot! Skali try clear trus. Syukran ya Allah. 

Sophie de giraffe




Ini la dia sophie. Huhuhu. Apekejadah nya? Natang ni utk teething baby. Belom! Sarah belom nk tumbuh gigi. Tapi Sarah dah mula mengunyah taktau apa. and dah mula pegang kuat benda nak msuk mulot. Sbagai permulaan, amik la sophie edisi kecik. Ada yg besar, tapi takot jatuh atas muka, berat. N yg bsr tu mmg for baby yg dh pandai pegang. But yg ni siap ada holder dia. Nampak sgt utk baby yg baru nak pandai hold brg. 

Ringan, ringkas, straigh forward and insyaAllah selamat digunakan.. Itu yg penting. 

So sila dapat kan utk baby anda ya? Bole je menan yg lain2 tu. Terpulang. Tp ni aku nampak straigt 4wd n selamat dr segi bahan2 yg disediakan. (Mak pemalas, yg nampak depan mata je pilih. Senang! Yg lain nak kena google)

So terpulang..


Wednesday, December 4, 2013

Cucuk 3 bulan



Alhamdulillah. Selesai cucuk utk 3bln pg ni. Sarah nangis tp nangis biasa n kejap je. Alhamdulillah. 

Yg paling best masa otw blk, dalam kereta Sarah gelak besar masa mami agah. Ya ampun. Tekejot mami. Berdekah Sarah gelak. Alhmdlh. Pencapaian baru tuh. Selalu gelak sengih je tak berbunyik. Haha. Omei. 

And lepas selesai bwk Sarah p beli sophie. Apo tu? Nti cerita

Tuesday, December 3, 2013

Happy 3 monts Sarah



Happy 3 mos Sarah. Kerana Allah we LOVE u. 

*anak papa sangat muke.. Alhamdulillah. 

Esok cucuk 3mos plak. Aduh. 

Monday, December 2, 2013

Aqiqah Sarah







Alhamdulillah.. Selesai kenduri Aqiqah dan doa selamat Sarah. TIADA potong jambul, tiada pelamin, tiada marhaban. Hanya ikot yg sepatutnya. InsyaAllah.

Dimulakan dgn pencarian kambing oleh papa. Direkemen oleh caterer faveret kami, pak rani. So ok lah. Alhamdulillah rezeki Sarah, papa bwk kami anak beranak pilih sendiri kambing di kandang di Sikamat seremban. Papa turun pilih, kami usha tang jauh. Keesokan hari papa pg sembelih dan akad dgn si empunya kambing. Selesai. 

As a gift aku memilih tasbih dan buku bersize poket al makturat. Semoga Sarah mendapat barakah dgn keikhlasan kami dgn menghadiahkan para hadirin seutas tasbih dan bahan bacaan. InsyaAllah. 

Tu je

Saturday, November 30, 2013

Carters & OKBG



Hah tipu! 3 kiri ni baju NEXT yg aku purchased last time aku campur kan n tgkp. Now nak cite baju2 osh kosh n carters yg baru sampai last week. Yippie!!! Start dr legging tgh ni sampai la semua belah kanan. Byk kn? Tapi murah. Quality pon sangat bagusss. Nama pon ada brand kn? Tapi ramai yg xtahu. Its murah bile purchase on9. Sila2 lah google ye? 

Most baju ni byk yg 6 bln ke atas. 9-12bln. Saja beli lbih umur. Sbb ctk pkai dah bsar sikit. Yg kecik cam Sarah ni aku beli byk of9. So ini lah dia.. Murahhh! 

Nanti upload lagi yg bru smpi semalam. 2nd purchased from Next. InsyaAllah

Maafkan la ye mami yg x abis2 lagi sindrom 1st baby ni. Huhuhu. 

Friday, November 29, 2013

JANGAN!



Penah nampak tub ni kat mothercare? Sure la penah kan? Ha JANGAN beli. Memang nampak ctk n sexxay tp tah cemana. Now Sarah blom pon 3bln dah x muat die kat tub ni. Mandi bb sure la baring kn sket kn? Yg bestnya Sarah nye kaki dah tersentuh hujung tub ni. Dia suka mandi, die melonjak2 sampai kepa terantuk ke dinding tub tuh. Klu sempat aku elak. Tp ade la skali dua terkena. Tp x la kuat sbb msih cuba ngelak, kna sket je. 

Aku tak pasti aku salah pakai or mmg baby ku dh bsr n pjg. Habis xkan smua bb pkai tub tuh smpi 2bln lbih ke? Nak kata aku silap xkan bb yg x pandai duduk  sendiri tu nk dibiarkan duduk dlm tub tuh. X cantik bdn anak aku nanti kecik2 dah dipaksa duduk sbb nak muat kan tub punya pasal.. 

Tmrw nak hunting tub yg bsr cam dlu2 tu. 

Padan la tgk mami2 ig ade letak anak die dlm tub yg bsr gle. Masa tu tgk dh terdetik dah 'mak ai bsr tub ank dia. X seni lansung mak dia pilih yg gabak terus gitu'.

So padan muke aku! Baru aku tau dorang ni pilih bsr2 sbb apa. Ceh. Yg ctk tu x muat rupanya..

Tapi masalah bsr yg tub2 bsr tu aku pnh tgk kat Robinson rm250+ weih. Dah la bsr gabak x sexxay, bapok maha plak tu! Paling murah yg aku jmpa ni la yg aku pnya ni. Afta less 78 kot. Hahahaa. Xde amik combo2 deh. Single je. 

Dah tu skrg camne?

Beghantuuu



Another recieved..!
*last..last* 

Thursday, November 28, 2013

Lagi



Lagi haru.. Sane sini sales. Hari tu ade beli baju Sarah kat okbg n carters.. Mmg murah. 4-5pasang rm120. Branded tu 1 hal. Yg penting quality n ctk. Klu beli kat mesia those brand kn mhl gilos?! So beli on9 sgt berbaloi! 

Nanti aku share baju yg dibeli. And ada 2 trip lagi is on the way. Gilos. Bkn nk memoyo kt sini. Tp nk cerita n kongsi cara org x berapa nk hadoo cm aku. Nk kuality kn? Kat mesia kualiti nye sepasang almost 100. If kat us 3pasang weih bole dpt. so? X ke saving gle tu??

Poney pon kalah kemurahannya klu beli on9 ni. Terjamin kainnya ctk. So lets shop! 


Sales! Sales! Sales!



RM0.00 Attention PONEY members! "PONEY MEMBER DAY" is here! Get 50% OFF your fav items, from 27Nov-1Dec'13. Hurry and visit us. 5 days only! *T&C apply

ATTENTION! Seremban hanya ada butik Poney sahaja! Sedih ke iddak? Nasib ada kan? Toksah la harap yg bukan2.. 

Poney ni agak pioneer punya brand. Dari kita kanak2 kot. Pendapat aku mmg bagus la kualiti kain nya dgn harga yg masih berpatutan. So aku suka! 

Yg lagi best smalam aku p. 1st time aku tgk member dpt 50% off on new item. Wahhhh! Ini sudah bgus. Ku sangkakan xde lansung or paling2 10% kn? Nama pon benda baru. Sekali tgk yg baru smua 50% and yg lama ada yg 50% and 10%. Oh suka suka! 

Dress sgala yg mahal2 smua 50%

P E N G S A N ! 


Thanks pa kerana bagi chan sokmo..

So sapa2 nk membeli sila lah membelah di poney berdekatan! Jgn smpi poning sudey..

.Bukan ditaja.

Kenduri



Minggu bekerja ni kami anak beranak agak sebuk utk prepare kenduri aqiqah sarah hujung minggu ni. Pagi2 tukar pampers Sarah, terus ikot papa p carik kambing, gi htr invitation rmh ke rmh. Saja nk nyibok je aku 2 branak nih. 

Hanya bawak nursing cover utk menyusu Sarah, mudahkan..? Huhuhu. 

Hope semua berjalan lancar. 7 hari hari tu dah tahnik n botakkan Sarah, now only nak buat Kenduri doa selamat aqiqah. No potong2 jambul, no buai2, no marhaban2.. tu semua tradisi. Bukan tuntutan agama. Hope semua jln dgn keberkatan utk Sarah dan masa depannya. 

InsyaAllah. 

*pd sis yg komen smlm, hollah2(lambai tgn..) Xtau cmna rupa jmpa kte kt s2 jj smlm. Sure x terurus gle. Haha. Nk cpat. Btw thx krn kata2 yg baik. To u too.. Semoga dirahmatiNya. 

*blog ni semua ber n3 dgn hp. X pnh pkai lapy/pc lg. tu yg spelling kelaut, gmbr lari larau. Ahaks

Friday, November 22, 2013

Bonding time

Papa dotter bonding time. 

Omei sangat. Love u both. Lama x jmpa papa dia. Skali jumpa bkn mainnnn.. 

Ye kami masih dirumah uwan. 

Happy weekend yols. 

Wednesday, November 20, 2013

Thermometer


Aku tatau pd korang penting ke tidak benda alah ni. Tapi pada aku sangat penting. Awal2 baby tak keluar lagi aku dah letak dalam list utk dibeli. Walaupon agak mahal tapi nak buat mcmana? Dah nak mudah. Kalau nk murah, agak2 pakai blakang tapak tangan la ye dak? Ahaks. 

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi setakat ni x berguna lagi benda ni. Duk gatai tangan 'beeeep' kat semua org je la main2 tgk suhu badan org. Hee mintak jauh la guna pd anak kecik :( tak sanggop. 

Apa2 pon kena standby. Lagi2 bila tinggal berdua je dgn anak2. Mau kalut. Atleast ada benda ni boleh confirm kan suhu badan dgn tepat. Paham2 la kalau panas dibiarkan lama apa jadi? Nauzubillahhiminzalikh...

Suami beli ni hari tu kat manjaku rasanya. Dalam RM159 camtu lah. Ada penah nampak cheaper di groupon. 

Benda ni memang standby dalam hbag! Over kan aku? Whateva!

Medela



Last week benda alah ni murah kat amazon. Afta convert jadi RM400. Mana nak carik Medela swing ni 400 kat sini. Terus rekemen kat 1 of my gf. Die tengah pregnant. Alhamdulillah done. Awal2 lagi baby dalam perot dh murah rezeki. Mana tak nya, swing ni kat kedai rm700-800 tau! Nasib aku dh ada breastpump. Kalau x nak gak kebas. Tamak! Haha


Snug. China made. Hahahaha. Gile sangkak kan sampai bpump pon beli china. Ni ala2 medela alike la. Walaupon china aku beli ni rm700 jgk lah. Tp mcm2 free. Diapers bag, cooler bag, ebm storage, warmer, manual pump. Eh mcm2 la. Medela tak dapat deh harga tuh dpt mcm2. Siap ade screen lagi. Ahaks. Timer etc lah. Madela ade la tp rm1.5k baru dpt camni. Itu pon xde free gift. Byk kelebihan lah Snug nih. Kecik besar tapak tgn je. Tu yg penting. And x bising. Lagi senyap dr medela. Mana ali beli? Kiddie garden la mna lagi? Dia la beriya rekemen. Lg bagus dr medela katenye. Cuma medela pemes kn. so aku belasah je la. China pon china lah. China ni jgak la yg byk mbantu kejayaan perjalanan bf aku. And paling best dh sbulan x pump. Malas. N direct feed je utk Sarah. Aha kesudahan nye. Nasib beli china. Kalau medela? Rugi x pakai! 

Gile pjg karangan hari ni. Bantai laaah

Tuesday, November 19, 2013

Horlick punya cerita


Errr mmg full bf since Sarah lahir lagik. Ada cerita pjg kt draft tapi xde mood nk habis kan. Hohoho! Niat nak kongsi ssh senang msa start bf awal2 dulu. Itu yg pjg n letih nak sambung. Huhuhu. Kenapa pjg ceritanya? Sebab dugaan if xda x cara la kan? Tapi masa tuh lagi diduga lagi aku pump. Sambil nangis2. Susu setitik dua je turun. Padahal dah sehari dua Sarah lahir. Never give up!!!! Peranan paling penting adalah suami. Dia jadi pompom girl bg smangat kat sbelah. Bila dah dapat pam, kua yg jernih tu mau 3-4hari sampai. Susu betol belom keluar. Memang tinggi zat yg itu. Tapi Sarah meraung lapar tak kenyang. Luka dan berdarah2 toksah cakap lah, kena plak hisap dek Sarah. Perghh nikmat! Lagi suami yg banyak membantu, hilang perit bila tgk suami dan anak memberi positive vibes. Tapi tu semua kenangan manisss. Suami tak penah berhenti doa dan terus berdoa. Forsure lah berbaloi. Dah janji Allah. 

Kenapa nak sangat bf?
Itukan tuntutan Islam. Kenapa? Waaa banyak zat dia. Zat dlm badan, otak, diri baby dan ibu. Salah 1 nya mendengar kata dan di jauhi penyakit. Ini bukan reka, tapi kenyataan. Kita usaha, ALLAH menentukan. 

Tu sikit sebanyak ringkasan perjalanan bf aku pada awal nya. 

Ni nak habaq mai plak pasai horlick. Dr pregnant sampai la tgh berpantang nak minum air sejuk mmg kenot. So air panas. Hari2 air suam kelaut jgk. Nak la air panas yg manis2. Teh awal2 kenot, angin! Nescafe n milo ada caffein. Kopi? Kadang2 aku amik. Sbab yg x elok omputih cakap. Kopi feberet Nabi. Dah tentu aku percaya Nabi dr omputih. Tapi jgn berlebih2an la. So apa je nak minum kalau semua x dan? HORLICK la apa lagi?? 

So selang seli la. Horlicks kopi holik kopi holik kopi holik kopi holik kopi.. 

Sampai dah deliver p beli barang Sarah. Ya berpantang aku keluar. So? Beragak2 la dalam semua hal. Jgn la menggila kn? Terborak dgn sorang chinese lady regard yg aku hanya consume horlick. Sbb no choice masa bpantnag ni. Dia punya buat muke 'OMG.. U amik horlicks? U bf kan? U tau tak horlick ada malt n not good for u. For bf. Ur milk nanti x produce cantik' aku punya tepuk dahi. Laaaaa ye ker? Laki aku pon. Huhu minah ni siap sound tepet kat aku 'u donno meh? Even ur close fren x de this info ke? Like seriously?!' Hampes je! Ok aku bodo la masa tuh. Aku balik n stop horlick. 

Tanpa disedari apa punca nya. Mayb sebab bkn efffect on the spot. Susu ku merudum jatuh. Aku perlahan2 fkir apa aku nak consume ni. Wlaupon masih ada dan cukop tp Sarah makin besar. Makin kuat myusu nanti. Susu yg ada pon rasa mcm cukop2 je nih. Lagi skali mgunakan khidmat gugel. Normal la mcm2 tips. 

ESP Shaklee tak suai dgn badan ku! Awal dah consume n dah stop!

Tah mcmana terminum horlicks balik. Miss b ku membengkak dek susu yg banyak. Siap menitis2. Terus teringat 'eh lama nya miss b aku x membengkak mcm ni' punya la bz sampai aku terlupa yg sememangnya dari awal miss b akan mmbesar kalau bb x minum 3-4jam. Tapi kejadian tu hilang bila aku stop horlick dan aku bole tak perasan agak lama miss b aku tak mmbengkak gitu. Betol2 lost. Mayb sebab susu masih ada. 

Em bila dh teringat ni mula la buat experimen n teori sendri. Stop balik horlick. Yes miss b aku back to normal. Tak mmbengkak or menitis susu. And amik horlick blk. Membengkak weih!

YES! Teori ku benar. Nampak x ALLAH tunjukkan jalan. Alhamdulillah.. Aku dh jumpa apa yg aku carik. Syukur. 

Apalagi horlick ptg, hohoho malam, hohoho pagi. Hahaahaha. Membuak2 susu. 

Hampeh kan that lady cakap x elok? Siap dgn tepet aku mcm2! Ko yg dungu sebenarnya.. Cait! 

Tapi bagus jugak Allah reka lady tuh utk aku stop horlicks. Baru aku nampak kn perbezaannya. Klu x. Mana aku stop. Erm semua ada hikmah. 

Apa2 pon.  

Thanks Allah... 
Murah rezeki Sarah

Friday, November 15, 2013

Soother



Erm banyak kan? Ni tak termasuk yg twin pack lagik. Mana yg twin pack simpan. Kua kan yg satu jerh. Memula beli yg RM30+ lepas dari tu mami bedal beli yang rm4 je untuk Sarah. Ye lah nanti beli belom tentu sarah suka kan? 

Semua soother ni lain2 style. Semua Sarah refuse. Syabas beteh! 

Aku cakap, beli yg penyet2 n putih tu sure Sarah nak. TIDAK BENAR!!

Uwan nya cakap beli yg buruk besar tu. Macam korang(aku la tuh) adik beradik pakai masa kecik, confirm Sarah nak. 
TIDAK BENAR!!

Papa plak cakap, beli la apa pon Sarah nak yg ori sebab ada susu. Puting kosong mana ada apa2. Sarah nak susu tuuuuu. OK ADA BENARNYA! 

Sarah isap n nyonyot semua puting2 ni lepas 3-4hau Sarah uwekk kn keluar. Die dh amik feel tp kenot kot. Tah la. Sian sarah. Isap la mitten tu nak. Isap la puting ori tu nak. Mami ikot kan je la. 

Rash



Dh 4-5hri sarah kena merah2 kat miss v dia. Asal nya aku tak betul2 sure. Sebab ada 2 kemungkinan. 1st baru berjinak2 pakak mumy poko sbb masa tu Sarah dah tak muat drypers. Tgk plak drypers memang cutting kecik. Mumy poko S die besar. So try la mumy poko. 

Dalam masa yg sama plak time poo Sarah tiba2 bertukar dari senja ke pagi2 buta. Dalam pukul 630am mcm tu. Sarah plak bangun pukul 730am. Punya la dia selamber takda tanda2 mcm poo pon. Punya la dia selesa bwk poo tu tido. Waduh. 730am tu pon mmg time Sarah tukar nappy. Kalau x mmg mumy x perasan. But then dah sejam lebih kot, mayb lebih sarah peram poo tu dlm tido. Punya la rasa bersalah. Sebab aku mmg sll tkr nappy Sarah 3-4jam skali. Wlaupon x penuh. Waduh.. Camne la tu kn? Cian sarah mami. 

So mne 1 sbb musibab nya? Sama ada mami poko or poo? Obvious poo tu la. Dalam masa yg sma mayb skali dgn napy baru. 

Memula layan kan je dgn dropolene n burt bees. Erm dia x berubah2 lpas beberapa hari. So lets klinik. Mami risau Sarah menrenyam. Kesian. 

So dapat la ubat ni kat klinik pakar. Bukan kpj. Malas kpj tu klu xde cucuk2. Sbb kne tggu lama. Klinik pakar ni 2nd time pegi, 1st masa Sarah colic hari ru. Alhamdulillah suai ubat dia dgn Sarah. And alhamdulillah rashes ni pon suai dgn Sarah. Pakak sekali dah surut terus. MasyaAllah kuasa Allah. Lega mami tgk. 

Cam biasa si bambam mami ni senyum sokmo je. Gatal2 pon senyum je dia. Alang2 timbang berat dah 5.6kg dah manja mami ni. Syukur. Susu ibu. Semoga Allah murah kan lagi rezeki mu nak..

Thursday, November 14, 2013

Now you are a Mother



Dari awal aku tgk buku ni cam sweet je. Baca preview dr google mmg terus rase nak beli. Buku ni cerita tentang keperluan yg ibu bapa perlu prepare utk anak2 dalam cara Islam. Untuk tambah info n penulisannya best, why not?! Kita berusaha, yang lain2 kita berserah dan teruskan yakin. InsyaAllah.. 

Harga aku dapat rm45 dari FB Bonjour bykhayra. Sila add dah beli ya? Or boleh jugak COD di sekitar seremban. 


Ni Sarah nak enterprem cikit. Hehehehe. Makin besar makin matang anak mummy. Alhamdulillah. Senang dibawa berunding. 

Bila kata kejap, tunggu kejap ya...? Senyap je dia tunggu. Bila senyum kat dia tanpa agah pon dia dah senyum sampai hilang mata. MasyaAllah berbaloi2. #sujudsyukur

Salam maghrib. Kbye

Monday, November 11, 2013

Saturday, November 9, 2013

Hobi





Penah dengar web nexdirect? Baju2 baby kalau pandai dpt selai rm18. Weyyyy mne nak dpt? Shocking pink cardigan ni rm18. Mau x menggila? Dress tu pon! Modal rm120 boleh dapat 7baju. Hadoo? And boleh sampai depan pintu rumah dalam masa 4hari. Including Sunday. Gempak mat saleh buat bisness! 

Agaknya dpt cust cam aku rugi Next kot. Lagi mahal upah DHL die byr dr untong dia dpt dr aku. Nasib la labuu..