Instagram

Instagram
Catch us on instagram 'akubeb'

Tuesday, November 25, 2014

6+


i6 aku bagi kat laki ku. And aku beli 1 lg i6+. Setelah sekian lama kan? Ahaks. Dr i4 yg dah 4 tahun x tukar2. Now bru merasa. Yippie!

Mmg ramai kot mak2 bdk suka 6+. Pueh hati. 


Tengok la plk i6 dah berpuluh kali jatuh and like finally. PECAH! Menunggu retak. Now if nak repair mmg beribu. Sbb nya set bru kn belom ade separate lg juai. Kne beli 1 set dgn lcd skali. so papa pkai je la yg retak tu nah? Huhuhu. 

Nasib ade tempered glass. Itu kalu.. Mau lcd2 kena hentak. Phew!

Saturday, November 15, 2014

Order baju baby.


Ade yang text and tanya tak de bukak order ke utk this and that baju baby brand. 

InsyaAllah masih ada. Cuma sekarang byk kerja lua AND TERUS TERANG aku tak rekemen sangat this brand. OKBG. Why? Sebab SEMUA baju tshirt dia hang aku beli leher kecik and tak de button kat bahu tuh. So bila masuk kepala seksa. Aku sangat pasti kalau mak2 yang jarang membeli tapi bile dah beli akan tenyeh jugak kepala anak dia bagi masuk drp membuang kan? Aku? Terus tak pakai kan dah. Kesian sgt. Ade 2 pasang baju tido. Pyjama biasa. Bukan sleepsuit memang tak bole pakai lansung. Kepala and lengan die kecik. Dlm 5cm kot. Memang kecik tak logik punya kecik. Termenung aku tengok. Ngek gak depa nih. Haih. 

So terbuang gitu je. Nak bg orang? Tak baik bagi orang benda yg kita dah tak nak. So wat tatau je lah. 

Yang best is GAP! Mothercare tu dah tentu2. Aku tatau apsal okbg xnak buat button tepi tu. Hilang macho baby ke ade button stu? Susah ke? Haih. Mmg byk masa buat aku terfikir. Sbb byk yg tak puas ati. Kuality kain? Semua sedap. Kalau cotton dress yg agak keras utk dress gap pling sedap. Nampak kain mahal. Okbg tak. Lol. Old navy pon selesa tapi cepat renyuk sbb lembik sgt cotton dia. Tapi berbaloi dgn harga la as long dia original cotton is ok. 

Jangan kain mcm adults sekarang. Made in rumah mode bandung. Lol. Kain die smua kain murah. Bebulu je gue. Tp asal selesa bedal! That the beza. 

Tata. If ade order emel jerk. 

Oops. RL? RL mmg best tapi tebal cotton nya. Where to? Ada fucntion ok la. Anak retis pon ok. Anak kita bole jerk nak melaram. Pilih la cotton yg lembut. 

Adios. 

Thursday, November 13, 2014

Toys ~14mos


Ini masalah semasa.. 

Sarah dah lama tak da toys. Pegi spore 9N pon tak bawak toys. Sian kan? Dia lebih suka ball, buku, pen, kertas, tupperware, mgkok plastik etc. 

So baru2 ni bawak dia kedai toys utk dia pilih mana dia nak. Tak hendak 1 pon weh. 

Mmg lagu tu camne? 

Wednesday, November 12, 2014

Tuesday, November 11, 2014

Gigi geraham 2.0

This post tersimpan plk kt draft. X tersend2. Masa kat spore ni. Manja mamy neman tumbuh gg geraham. 


Camni la rupanya melepet anak mami. Demam nak tumbuh gigi geraham besar belakang tu. Last mth 1 dah tumbuh dah. This mth 1 lagi(oct2014) .. Dugaan2..

Pemakanan Sarah -14mos



Sarah pemakanan dah mcm org besar. Semua benda aku hulo termasuk lah makanan kita. Cuma aku berakal lg lah. Tak la aku bg apa saja. Tapi bab bahan perasa and garam tu memang tak dapat nak lari. :( 

Boleh je lari sebenarnya tapi kalau dia suka mkn benda makanan dia. Tapi die nak yg masin2 ni. Ye bdk2 spatut x di introduce dgn benda2 masin cenggitu cenggini. Salah aku jgk lah. Aku tak strict sgt. Mmg drp awal aku dah akui. Sbelom sarah amik solid food lg. aku takkan strict sgt tapi tak la sampai ank aku penah merasa coke or maggi goreng. Hopefully lah. Xnk. Ckp beso x mo! 

Mcm takat ni dia dh mula x nak makan. Kadang sbb demam. Kadang sbb sengaja. Dia pon mcm tekak kita. Suka rasa2. Kalau mcm demam tu aku sanggop bg la benda yg aku sll tahan2. Sbb dia demam kan? Tekak pahit. Nak benda yg ada rasa. Kadang lansung taknak makan tapi dia nak makan. Selalu sebut nak tapi bila dia makan die kua kan balik. Sian kn? So bg la benda yg aku selalu kawal. Apa dia? Mcm biskut org tua, air kotak dutch lady, muruku etc. bg dia rerasa org tua ckp. 

Mcm now pagi bangun2 mandi sbb selalu sarah poo dlu. Mandi2 bru makan. Dulu aku bg dia bubo pg. tp dia mcm x suka. So aku tkr bubo tghri. Pg apa sj. Tgk la roti ke, cheese ke, or breakfast kita which is meehun or apa2 lah yg sesuai. Sebab pagi dia x lama sgt berjaga. Lepas 2-3jam bangun dia start sleepy blk n nak nap. Masa dia nap 2-3jam ni yang aku start msk. 

Memang mcm2 kan selera. tukar2 la tp yg penting tghri mesti nasi. sarah tak suka nasi biasa. Die tak suka benda2 ada bentuk. 💆 pening mami. If bg dia benda berbentuk die kua kan balik. Tah dia mcm geli. So aku teruskan je bg bubo. Asal nasi. Lol. 

Bubo plk kdg cmni. Kdg cmtu. Kdg letak santan. Kdg letak sesame oil. Kdg ikan bilis. Kdg halia. Kadang dah bubo buat plk lagi sup. so bila suap tu senduk sup sikit dlm sudu n suap. SARAH SANGAT SUKA KAN SUP. TAK PERNAH TOLAK WALAU DEMAM PON. Syukur. Eh tu sebijik ikot mami. Seminggu tak dapat sup jadi weng. Huhu. 

So dalam gmbr ni baru2 ni aku beli kan dia munching2 yg konon berkhasiat. Dh la beli lewat dari usia. Sekali rasa tawa. LOL. Die keluarkan balik. Yek kte nye. Patut benda2 mcm ni start sebelum bg die rasa garam. Ahaks. Tapi lepas tu dia mintak plka balik. Lepas satu.. Satu dia mkn. Ok la sebab die crunchy. Mcam twisty tuh. Itu yg dia nak lg dan lagi. Daripada dia munching meruku dgn uwan kn. huhu

Sunday, November 9, 2014

Friday, November 7, 2014

Dari Syurga...


MasyaAllah cantiknyaaaaa ciptaan Allah. Sempurna! 

Tapi malang kan manusia yang mengiri hati dengan dia. Jangan kata 'eh bkn iri hati.. Tapi menyampah!' Tak de beza. Ko menyampah sebab apa??? Apa keturunan dia usik ko?! 

Dah aku nak jadi chef wan kenapa?! Huhu. 

Aku jadi susah hati plak tgk umat2 manusia zaman skarang ni tak boleh simpan amarah, rasa jijik, benci yg tah apa2 dalam hati tuh. NORMAL! If ada rasa menyampah dan iri hati. Akui je k? Aku pon kdg2. Tipu if takda lansung! Manusia biasa. Cuma luar biasa if nak akui kita salah. Heh  

Kalau tak akui pon apa kata simpan je dalam hati?!! Tak payah nak keluar kan rasa temeh remeh tuh? Yg bole jadi besar pada org lain? Akibat dia sgt besar dan jauh menyimpang. Padahal? Sikit je perbuatan kita. Drp rajin nk komen2 busuk kt social network tu baik ko p siap kan minute meeting yg boss ko bagi tu. Paedah die ketara! 

Nak heboh mak bdk ni di taja. Dia artis laaaaaah. Bkn ustazah! Artis ni tugas die memang memperagakan product atau pon apa2 kelebihan luaran yg dia ada. Bonus dia. Ya 1 dosa besar!!! Tapi kita jugak yg suka nengok kat tibi nuh. Tuh kalau cite samarinda duk semua pakai niqab ko nak ke tgk???? Yang mana watak baik entah. Yg watak jahat pon entah. Dah semua pakai niqab. Kadang aku heran org duk komen kat ig retis2 ni psal aurat. Ye betol. Tapi ingt tak retis tu takhta jadi retis pon sbb kita. Kita yg sokong. Alih2 suruh tutup aurat. 

Cara betul. Tapi tak kena pada tempat. So apa patut kita buat? Tegur cara elok la. Yg boleh dia fikir balik dr mana patut die mula. Dari akarnya. Termasuk lah utk kita ni. Beriya tgk drama. Beriya sokong hero sana sini tak pa plak. Sbb die laki ye x? Yang pompuan tibe nak nyampah. Apa laaaaaah perangai?! Kalau takde kita duk berjemaah dpan tv masa start samarinda ke akasia ke tak de lah artis suka berbogel lagik deh. Cuba tak layan! Kompem dorg takkan rse diri dorg tu superstar. Sbb xde yg nak tgk. X laku. 

Fair la kan?! 

Semua sebenar nya dr kita. Yg jahat tu dr kita. Nampk jahat n buruk kat org pon kita. Mata kita. Hati kita. Perangai kita. 

So kalau nak tengok drama2 hasutan setan yg berleluasa tuh kt tv tuh jgn la marah2 maki2 org tu knapa dia lebih. Awak yg suka. 

Tuesday, November 4, 2014

Laduree


MasyaAllah. Rasa dia enak. Tiada alcohol tiada lemak babi, insyaAllah.