Instagram

Instagram
Catch us on instagram 'akubeb'

Tuesday, April 29, 2014

Unsalted Butter


Ada yg tanya. Butter yg buat kuih tu ke bagi bb? Bukannnn. Itu sedap sgt. Mcm2 die dh letak dlm tu. NO NO NO! Poyo x statement? Hahahaha. Padahal 1st time pakai aku letak tu je. Dah itu je yg ada. Lagipon perlu diingatkan ye.. Aku x la cerewet sgt atau pon bole jadi naik hantu sensitip soal makan ni. Aku tak kesah. Aku x anti pon cara sesapa yg bg bb dia mkn semua. Serius! Sbb kita semua melayu ni dibesarkan dengan garam gula. Kecik2 dh makan nasi telo n kicap. Kicap tu kan byk msg. 

Tapi kenapa aku beriya ikot utk Sarah? Sebab aku rasa ringan utk buat semua tu. Aku rasa aku rajin buat utk semua tu. And lansung tak de keberatan utk follow NO MSG NO SALT N NO SUGAR tu. So why not. Aku follow la. Tp suap cekelat b roti if dia terkemut2 nak tu ada lah. X byk. Sikit. 

So again. Pasal butter, ini la dia butter nya. Any brand pon bole. Tapi kena pilih 'unsalted' butter. No garam. And semestinya HALAL. Aku p giant byk2 butter ni 1 je yg halal nya. So terpulang pd uols. 

Nanti nak try yogurt and pasta plak. Oh syiok main masak2! 

Monday, April 28, 2014

Sales!

RM0.00 Anniversary Sale 10% - 50% off at Mothercare, ELC & Gingersnaps from 1 - 4 May. Get add 10% off on total nett purchases for VIP members on the 4 days.

Weeeee kelebihan duduk luar KL. Duit x perabih. Kalau laaaah. Ish. Nak nek kl pls

Back to normal


Gambar semalam! 

Ni nak cita perkembangan mami. B4 ni kan ada cerita psal side effect yg ketara lepas bersalin iaitu PELUPA and RAMBUT GUGUR yang menakotkan. 

Alhamdulillah last month kot bendera sudah naik afta 6month. Phew seronok, trasa mcm kanak2 sebelum akhil baligh plak. Last month jugak aku nampak dah baaaanyak sgt rambut yg gugur mlampau aka botak dlu dh menumbuh. Masa botak mmg obvious la kan botak. So sekarang dah tumbuh paham2 la cemana dia tumbuh. Anak2 rambut yg halus2 yg suka2 tumbuh dimana2 dia teringin. Huhuhu. Dah mcm pengkid plak rambut depan aku smua sebaris pendek. Gasak la labu. Janji tumbuh. Syukur ya Allah. 

Pasal pelupa yg kronikism yg lalu pon terasa slowly pulih. Hopefully pulih sokmo lah kn? Ahaks. Sampai dah 1 tahap laki ku dah tak nak tnya apa2 tugas aku 'mana tu. Mana ni' dia terus p carik sendiri. Hahahah. Love u so much. Iyye lah kunci kereta ke, brg anak ke yg baru pegang 1-2minit lepas bila ditanya aku blur. tak dapat jwb. Xtau mana. Weee rosak2. Urat banyak lost. Memule dlu down jugak. And jgn terlalu manja kan. Go n get it! Tapi sedih. Tak lepas weh. Jdi kosong. Tapi ble baca rupa2 nya ia sementara. Ok lega. And alhamdulillah memang smentara. But obviously tak bole la nak sedia kala mcm bdk2 muda kan. Sure ade beza. Tp atleast xmo la mlampau sakan. Heh. 

Heee takot. Kuasa Allah kn. dlu memang jenis suke fkir 5,6 benda dlm 1 masa. Pompuan kot. Smua centu dak? Bersilang seli akal berjalan je. Nak selesai kan apa2 tggjwb or masalah or apa2 je. Fikir fikir fikir. Hari tu tiada lagik. Apa jadi smua terabur. Benda dlm hbag tah apa mana pg. dah la mmg jenis TAK PERNAH hilang kunci kereta or hp or even misplace. Ye tak pernah. Sebab stiap kali letak mne2 aku akan note kat dahi ok aku letak sini dan sini. Done. Masa hari tu buat jgk. Tp lps 1-2mins lost. Hukhukhuk. Cedih. 

Alhamdulillah semua bersifat sementara. Even rambut gugur pon memang merisaukan aku. Tiap kali mandi bsuh rmbt and sikat tiap kali tu la gugur. Bkn gugur lagi dah. Dia tercabut stok serumpun2 byk. Gugur tu selai dua. Ini tidekkk. Serumpun. Scary. N tak pnh mcm ni. Menakotkan. Botak rambut depan. Sampai tanya smua org sampai bile mcm ni. Ada yg kata sampai sarah 10mos. Amboih lama nyaaa lgik. Ini je dh botak nih. Lg brapa lama mau tunggu. Huhuhu. Alhamdulillah kuaSa Allah sarah 6mos mami ok dah. Dlm 2-3mos je suffer sket. Ok2 suruh berhijab xmo! Doakan yeh? Nakkkk sgt.   

Berat badan menurun bagai kan juara dan kembali naik bagaikan johan. Kbai!

Saturday, April 26, 2014

Help!


Cantiknya la hai.. Mne nk dpt ni? Idea! 

For #pondoksarahainman yg baru mungkin? Aha. 

Another stage of solid food


Saute! 

Goreng ke sangai ke? Singai ke? Ahaks. Bantai lah.. 

Sarah gonna b 8m in few days. U go bayb! Mwah. 

6m start with puree alim2 kn? 1 hari 1 je. Da tuh 4-5hari mkn la benda yg sama, lepas tu baru tukar single puree yg lain. Begitu la seterusnya selama beberapa minggu. Then masuk selangkah lagik, bg makan 2,3x 1hari. Makin ok makin nampak bole terima, kita add lagi rasa dalam puree Sarah. Bkn gula! Bkn garam! Ataupon msg yo? Tapi rasa yg natural. Kurma utk manis. Raisin. Eh mcm2 lah. Tapi sarah memang stick dgn salmon and sweet potatoes. Pusing2 dia akan lebih suka akan sweet potatoes n salmon dalam food2 yg berbeza. 

NOW! Nak msuk 8m ni bermakna dah 2bln lebih sarah duk makan makanan yg di kukus, grill or rebus! Kali ni kita nak menggoreng plak. Yeayyy. Bertambah tambah sedap la pd tekak mami lauk pauk kamu nak. Kalau x tu hambar je. Huhuhuhu. 

Untuk 1st menu. 

Broccoli and salmon di saute dgn butter! Yummeh gils ok. Then blend. Nak lgi best letak la bawang sgala. Tapi utk 1st timer mami tak berani lagik. Pelan2 cekkk. Sat g kang x tau apa yg dia bole n tdk kn. kalau ikot recipe annabel karmel dia letak dgn sweet potates afta saute salmon n brocolli. Pd aku plak dh ade lemak salmon n butter, dah ada masin butter, dah ade sayur cukop rasa tiba nak letak sweet potatoes??? Rase cam bkn melayu totok disitu! So aku tukar letak bubur/nasi lembik and BLEND ALL TOGETHER! 

Ya ampun. Yummiliciousyabedabedoo sungguh la kan? Yg penting Sarah suka!

Gambar : mak bising. Ask beli pan sendiri untuk Sarah. Kuali yg dirumah mak semua hitam2! Berjelago! X elok utk baby katenyeee. Ok ok mak! 

Friday, April 25, 2014

Murah! Murah!


Sll paling mrh jj rm43. Ini lg mrh. 40! Tesco.. Mari borong

Cara menghukum anak yg dilarang Islam

Cara Menghukum Anak yang Tidak Dibenarkan Dalam Islam:

1. Memukul wajah

Rasulullah S.A.W melarang memukul muka berdasarkan sabda Baginda yang bermaksud, “Jika salah seorang dari kamu memukul, maka hendaknya dia menjauhi (memukul) wajah.”


2. Menampakkan kemarahan yang sangat

Ini juga dilarang kerana bertentangan dengan amalan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Bukanlah orang yang kuat itu diukur dengan kuatnya dia berlawan, tetapi orang yang kuat adalah yang mampu menahan dirinya ketika marah."


3. Memukul di dalam keadaan sangat marah

Dari Abu Mas’ud al-Badri, dia berkata, “(Suatu hari) aku memukul budakku (yang masih kecil) dengan cemeti, maka aku mendengar suara (teguran) dari belakangku, ‘Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud!’ Akan tetapi, aku tidak mengenali suara tersebut kerena kemarahan (yang sangat). Ketika pemilik suara itu mendekat dariku, maka ternyata dia adalah Rasulullah S.A.W dan Baginda berkata, ‘Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud! Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud!’ Maka aku pun melempar cemeti dari tanganku, kemudian beliau bersabda, ‘Ketahuilah, wahai Abu Mas’ud! Sesungguhnya Allah lebih mampu untuk (menyeksa) kamu daripada apa yang kami seksakan terhadap budak ini,’ maka aku pun berkata, ‘Aku tidak akan memukul budak selamanya setelah (hari) ini."


4. Bersikap terlalu keras dan kasar

Sikap ini jelas bertentangan dengan sifat lemah lembut yang diajar oleh Islam sebagaimana sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Barangsiapa yang terhalang dari sifat lemah lembut, maka dia akan terhalang dari mendapat kebaikan.”


5. Memukul dengan benda keras sehingga berbekas

Ini juga dilarang oleh Rasulullah S.A.W. Sebaik-baiknya gunakan rotan yang tidak boleh mendatangkan kecederaan dan berbekas pada kulit. Menghukum dengan rotan dibolehkan dengan tujuan untuk memberikan peringatan kepada anak.

Kita menghukum anak-anak yang membuat kesilapan ini bukan untuk menyeksa dan membinasakan mereka tetapi lebih kepada memberi pengajaran bahawa apa yang dia lakukan ini adalah sebuah kesalahan. Kanak-kanak bukan dia tahu pekara itu elok atau tidak maka kita ajarlah mereka. Dia menghukumnya sekadarnya untuk dia tahu pekara itu salah dan di masa akan datang tidak akan mengulangi pekara yang sama. 

Thursday, April 24, 2014

Pandai pilih


Betol paed ckp, baby umur ni dah pandai pilih apa yg dia nak, apa yg dia suka! 

Semua byk sarah tunjuk skill bile kami ostesen baru2. Sgt obvious. Kebetulan usia dia mengenal plak kami bawak keluar kan? Itu lah yg kami nampak. 

If kita bwk sarah kat rak ada dolls yg mlampau byk kat malls tu, klau xde yg dia minat dia akan 'so?!' Dgn muka slamberh dia. Sbb as a mum kita excited panggil dia yg didukung oleh papa. Cth mcm 'sarah! Sarah! Look!' Sambil mengapai2 tgn n tinggi kan sore excited tunjuk ke dia kan. Sekali dia pandai hambar like 'ini jer ke mami?!' 
Kkkkkkk... Hampa! 

TAPI 

Kalau ada apa yg dia suka n berkenan belom sampai lg papa ke tempat tu dia sah kejang2 kaki tgn, hilang kelopak mate menyengih sambil menekan2 sore teegelak. Ya Allah! Teruja sgt la tuh. 
Jgn ditanya dia pilih base on apa. lol. Dia dan Allah je tau apa n dr mana dtg interest dia tuh. 

Cartoon lain tunjok la. Play la vid dpan dia. Lansung x nk. Tapi klau upin ipin sambil baring sengih2. 

Hai anak..

Penghibur hati. 

Makan pon sama! Ada yg faveret. Ada yg x! Dulu awal2 balun je. Skrg Dah pandai plak nak dgn tidak. Haih mcm2. Baru 7.5bln. Apa2 la nak.. Mwah

2nd opinion -ubat


Kan kebetulan masa cocoks Sarah baru2 ni manja mami batuk? Cocok mmg dgn paed sarah sndiri dr kpj seremban. Bila cerita batuk doc hanya check lung sarah. And memang x advice amik ubat. Hanya dia nasihat kan pantau. And aku pon lansung x expect pon nak ubat. Memang tau kan baby below 1-2yr x boleh ber'ubat'. Tapi klau doc bg tips utk berubat y not. 

Sekali tah cmna mlm tu plak sarah dpt flu. Alhamdulillah Allah maha besar, sarah x demam. Takotnyaaaaa demam. Nauzubillah. Tapi pantau kau2 lah. Idung berair. Dia nangis plak time tido. Lemas kan? Rimas lagik.. 

Sedut? Anak kot. Anything for u sugar! Tapi sedut kan x elok. Dia baby lagik. Rongga dalam tu sgt lembut. Just letak vicks n tinggi kan bantal. Actually idung tak block cuma berair. Tapi sarah panic. Mami tahu nak. Benda baru n pelik pd dia. Kacau! Bila bersin kua banyak lega sket nampak nya. Dh siang mami google.  Papa buat minyak bwg putih. Letak kat dada segala. Tapi siang ok plak idung dia. Mayb aircond tido malam(walhal temp 24'c je kami psg) ok cuba tutup aircond mlm ni. Dalam pd nak tunggu another malam batuk Sarah makin ok. Sampai sehari tu batuk skali dua je drp beza awal2 hari tu setiap jam batuk. Gelak2 gak. Sian anak.. Mungkin dgn izin Allah minyak bwg putih tu berkesan. 

Just incase nak check lung dia sbb paed sarah hari tu check masa p cucuk belom flu. Ni dh flu nak check if xde appointment mmg x rajin la, ramai kan? So as usual kami ke 2nd opinion. Paed di klinik pakar yg selalu kami pg kalau emergency(without app)! 

Doc ni bagi ubat! Why not katenye? As long ubat yg tak merbahaya and x mengantok. Ok je.. Dgn slamber doc bg. And alhamdulillah lung sarah pon ok. 

Balik memang aku buat research lagik dan lagik. BABY TAK BOLE BER'Ubat'. Matikla klu n3 ni mana2 dr yg baca. Eh ske ati la. Msing2 ade pendapat. Aku cuba bertahan selagi bole. Setakat bangun malam anak merengek aku boleh hadap lg. tak de hal. Yg penting dia x demam. Kalau dh demam ubat jgk la carikkan. Tapi slagi x demam aku lyn n pantau. 

Pantau ni cam, sementra x brapa sht ni elakkan Sarah dr masuk menan dlm mulot! Makin kerap basuh toys dia. And MEMPERBANYAKKAN SUSU. Go Sarah go. Mami seboleh2nya nak harung dgn jayanya. 

Kenapa x bg ubat? Sbb badan sarah tgj melawan penyakit n build imunisasi bdn sendirinya.. Natural. Kalau msuk ubat, ubat yg buatkan nanti bdn Sarah dh x kuat utk lawan penyakit. Same goes to vicks. Ada paed ckp jgn pakai vicks pd baby. Nanti baby bergantung pd vicks sokmo. Sama la kan teori ni. 

So benda2 ni terpulang.. Aku ok je. Tak anti itu dan ini. Tapi selagi bole, aku mesti nak cuba dulu. Tak bole, aku berserah. Tak plak kate aku kate NO spanjang kn. 

Sama jgk kalau suap baby mkn MSG. Sugar. Salt. Memang aku takkan bagi. Even nestum. Semua aku masak sendiri n no instant. Tapi kalau kdg2 trase nak bg mashed potatoes kfc, ok je. Roti? Ok je. Biskut? Pon ok. Xla aku melatah. 

Wat lek je

RAYA!


Kami sudah. 

Uols? Excited lebih sbb insyaAllah ber3 tahun ni. 


Let it goooooooo!


Who wanna build a snowmannnnnn! 

Iklan bertubi2 di tv. Kejang2 kaki tgk n mnjerit2 excited. Cian ank mami. 

Papa pon gigih p speedy. SOLD plk merata2! Siap under waiting list! 

Now baru dapat. 2hari je pon! 

Yeay. For u nak..

Wednesday, April 23, 2014

Flu!


Kat cepital. Flu n batok. Dpt ubt. Eat or not to eat?! 

Tuesday, April 22, 2014

Artis pojaan Sarah


Ni la dia artis pojaan Sarah. Kan dh pnh cte sarah ske tgk upin ipin. Bila jmpa baloon ni kat lua bkn main dia geram, bersorak geram, keras2 kaki n tgn. Tgk je la gmbr ni. Sian anak gue.. 

Excited sgt membara! 

So beli la 1. Mhl weh. Rm5 balloon helium nih. Ingat singgit due. Cet! 


Ha msuk dlm cab bagai. Mmg trase dah tua betollah. Sbb dh layak jdi tukang pegang menan ank bile bjln. Round 1! Ting! Ting! Huhuhuhu. Rasa baru 1-2thn lepas mak yg pegang menan ku. LOL. Serius kebudak2an masih teguh dlm jiwaku. Watdek je. Aku suka.


Dia punya suka! X jemu2!

Ikot la nak.. Janji ada interest. 

Cocoks 7.5m


Ahad balik, Isnin pagi p cocoks plak. LAST! Lega.. Pneumoccocoal yg serangkai habis dah. Last nanti afta sarah 1 tahun. Wee lega. Kalau x tu tiap2 bulan ada je mkin bsr mkin kua nangis dia BUT this time nangis 1 kali je. Bila pojok ok dah wlaupon cemek2 n merebeh ayaq mata la. Ok anak mami dah beso dak? Mwah. 

Berat Sarah? 9kg. Ok alhamdulillah obot! 

Actually mlm sblm nye tu Sarah dah start batuk. Adeh. Not funny! Jumpa doc ni pon dh batuk. Doc kte xde apa.. Dah check lung sume. Alhamdulillah. Cuma pantau je jgn demam. N xmo ubat. Sarah sedang melawan penyakit dgn sendiri! Yes anak mami kuat! Den izin Allah!!! Nanti naik sendiri ye nak.. Amin. 

Dah cocoks tu slamber plak p jj. Ini gmbr kat jj la ni. Kat starbucks. Wah knapa starbucks? Good2 sgt mami lepak starbucks x pnh2 umoq! Hehehe nk bagi anak makan sbenarnya. Haha. Nak p restoren lain mami n papa kenyang plak lg dh bfast kt rmh tdi. So beli blended 2, cake 1, duduk suap sarah. Ye le suap Sarah food dia la yg bwk dr rmh! Cet. 

Selesai siap tido plak ank mami kat pangku.. Iyan dia. Mami smbg jln2.. 

Lepas jj p plak shopping baju raya. Yeszza! As usual 3psg for mami. 2 for papa. Utk Sarah tatau lagik cmana. Beli dh siap kot. We'll see! 

Taaaaaa.. 

Monday, April 21, 2014

Safely landed -alhamdulillah


Alhamdulillah semalam dlm pukol 1030am sampai dan Sarah x meragam! Hoooraay. Isau nye la mami.. 

Pagi kol 645am Sarah dh kami kejutkan dgn bunyi blender beabanya. Sbb mami prepare food Sarah siap2. Tapi kami makpak Sarah bgun earlier lah mandi n bkemas. Blend tu last skali la tuh. Anak dah bgun n mandi2 smua settle 730am check out. Ke epot yes we go! 

Sampai epot check in sgala n makan mak n anak kat secret recipe nuh. Wah KT dh ade sr. Baru tuh.. 

Sarah dh tkebil2 ngantok. Dh bpe jam plak kn x tdo? Dh la dh kenyang. Msuk flight dia dh x keruan. Sbb sempit sket. Masa mai ddk paling dpn. Yg kali ni full plak seat dpn. Tp ok la. Dh pakai belt smua nak take off dia pon tdo msa bf. syukur. 

Nak landing bru sarah tjga. Tlinga x slese le tew. 

Daaaaa..

P/s: Pa, nnti kte try journey 4hrs plak nak? Ahaks. Hint papa hint! 

Friday, April 18, 2014

Kan dah kate


Puji leklok. Toksah bermakian. Kate2 tu doa..

7.5month


Ya kami masih disini. Bercuti! Masih ada 3hari lg utk menghabiskan masa 8 hari kami disini. Alhamdulillah so far so good. And guess what? Sarah sangat tunjukkan 'kepandaian' dia masa kami disini. Maybe kebetulan umur dia dh meningkat barangkali. 

Sekarang dah pandai bergurau. Tarik baju mami n gelak. Mami buat2 sakit dia gelak n buat lagi dan lagi! 

Orang lalu lalang dok agah2 dia. Dia bole tinjau2 org n sengih2 malu.. Dh pandai berinteraksi. Tak takot lansung pada org. Haih nak.. Sengih sane sengih sini. 

Sekarang ni duduk dh bole sorang2. Tapi mami tkot2 sendal la jgk blkg nye. Da tuh dia dr duduk nak merangkak. Gigil2 tgn nya cuba2. If dia x confident dia bole kebelakang n duduk balik. Lawakk! Berakal kamu nak. Good! Alhamdulillah. 

Tgk je gambar ni! Dia boring tunggu papanya. Dia boleh tarik baju ttp muka n bukak. Tutup balik n bukak! Ya ampun mami surprise. Alhamdulillah Sarah bijak. Agah2 mami. Tergelak je la keje mami. Bila mami plak agah, dia plak tergelak. Blessed kan ada bdk2? Syukur.. 

N sebelom kesini dia ada belajar buat bunyik berdecit kat mulot tu dgn uwan dia. Gigi dua btg tu kan senang angin masuk. Kat situ la die berdecit. Cet cet cet bunyik nye. Amboih. Byk mslh bunyik tuh. Bila mami buat cet je dia pon cet lah berdecit. Adeh pandai amik hati mami ye? 

Sarah tergelak bahak bila tgk upin ipin n frozen! Dh paham ye?? 

And kalau tgk camera or gmbr dia sendiri dlm hp dia gelak sakan. 

Semoga Sarah jadi ank yg beriman. 

**setiap mak pasti meletakkan harapan yg tinggi pada ank. Walau anak tu lemah mcmane skali pon. Kita semua sama. Lg2 aku yg baru anak 1st. Excitement. Klu x tu xkan create blog khas sempena anak kn? So jgn terpanggil sifat negativ bila baca. Anggap la ini diary aku. Doakan aku dan keturunan baik2 sebagaimana aku mendoakan keturunan kalian jugek.. InsyaAllah. 

Ptg ni mami bwk mandi kolam k? InsyaAllah

Thursday, April 17, 2014

Kena air panas


Tadi bfast mcm biasa dgn sarah di cafe. Papa Sarah went for werk. Kami berdua je lah. Biasa Sarah dh mkn dulu baru mami mkn. Now my turn. 

Sampai cafe mmg kalau berdua je mami akan amik food terus sblm ddk. Wlaupon  table penuh, mami terus amik food and bru crik table. Mcm tdi pon. Tgh target table tibe mami terlanggar ada sorang pakcik ni. Mami dukung sarah. Air panas teh o pakcik tu kena Sarah :'(( Sarah tak nangis. Cuma Sarah merengek. Mami blur!!!!! Mami terus letak food mami tah kat mane and mami berlari pg kitchen mtk ais. Masa tu Sarah diam je mcm biasa. Rengek sekali je masa kena. Mami masa tu dh bergenang air mata. Mami masih tak sure kena kat mana. Yg penting skrang ni is AIS! 

Dapat ais mami duduk je kat table tah sapa. Mami raba2 badan Sarah syukur hanya kena kaki. Wlaupon hanya kaki tapi tetap Sarah. Mami tak leh berfikir dah. Tekap ais. Sarah x mo. Mami sejuk kan tgn dan usap pada tmpt yg kena. Merah nak.. Mami nangis. Mami sorry. Mami selalu janji mami akan jga Sarah wlau apa skali pon hanya kerana Allah. 

Ini pon kerana Allah nak. Mami tak boleh elak. Mami janji mami terus berdoa utk Allah selalu pelihara anak2 mami. Mami takkan berhenti. 

Kita naik mandi, letak ubat and tido ya? 

The best moment bila kita sayu.. Sedu dan sedan dia duk gesel2 muka n kepala kat kita. Itu tanda sayang. Alhamdulillah. Mami pon syg sarah. 

Sorry nak.

Wednesday, April 16, 2014

Kenzo sweater



(Pic:google)

Aku gerammm sgt akan sweater ini. Utk mak pak beribu rege nya. Klu beli kat blog below 1k. Itu hak masing2 la dak if nak beli. Kita kate mhl. Dah org tu kate mrh pd dia. Nk wat cmna? Subjektif jgk kn? Tgk purata income kita dan dia lah.  Sama juga kita kate rm2xx beli groceries tu ngam2. Cantik sgt harga tu. Tapi org ssh tgk bergenang air mata 2xx habis centu je. Sama kan?! Tapi tak bole jgk pertikaikan kehendak org kaya tu. Kalau groceries dia kata 5xx tu biasa2. Dah mmg tu pakaian dia. Dont compare! X selamat hidup nanti. Biar kita dgn cara yg kita ada. Bole pg jauh jgk. InsyaAllah. Semua sama. Cara je berbeza. Jgn pertikaikan. Jgn berangan nak jadi org lain. Itu yg dtg sakit jiwa! 

Woh pjg mukadimah! 

So sweater ni beli pkai org tgh dlm 4xx utk baby. Boleh lg la pd aku kalau yg memakainya aku! (Walaupon baju xde yg harga 150 ke ats!!) tp nk reward diri skali dua bole la kn??? TAPI ini kalu nak beli utk sarah. Aduh! Berat nye hati. Tapi rase ringannnn je tgn nk mbeli. 

Sebab dh jji dlm diri ini utk tdk melebih2 pd anak. Kesian anak jadi tempat nk menunjuk semata. Sbb baju kn? Selain kuality (pdhal yg mrh pon bkuality je) ape lagikk klau bkn nk show off. Pengakuan aku ni. Knapa mata sdap memandang?? Kerna org lain pon suka. 

Barang aku tak kesah sgt. Sbb most gear sarah boleh pakai sampai ke tua. So berbaloi! Beli sekali. InsyaAllah. Ini baju?! Adeh.. 

Lets pray for me and my decision. 

*kata2 ini semua utk diri ini. Mengata diri sendiri. Tak pulak aku nak kata sipolan bg baju anak beribu2 dia nk show off. Lain! Dan hak masing2. Aku x penah compare. 

Untong


Untong Sarah dapat mami anak bongsu. 

Size kita berbeza. 
Umur kita jauh. 
Minat kita lebih kurang. Ahaks. 

Layannnnz! 

Tuesday, April 15, 2014

Baby travel bath tub




Cooool x?

Pengalaman aku dah 3 hotel aku p masa ada sarah ni sangat la memeningkan. Korang p bercuti cemana mandi kan anak weh??? Lagi2 baby yg tak reti sgt duduk apatah lagi berdiri. Ayok! 

Memang awal2 cam korang gak kot. 'Alah bole je. Small matter la tuh' 

Skali hadap. Hah rase ko! 

Lagi2 bila suami p koje. Kita kena buat sorang. Terkial2. Nak letak dlm sink??? Ye tu la aku terpaksa buat b4 walaupon kembang tekak ya rabbi. Bole plak part time tenyeh sink hotel smate2 nk bersih. Da tuh x secure plak. Marble ke batu ke sink tu apa? Tergolek2 anak mana nk pegang dia, mana nak jirus air ceduk air. Mana nak halang dis terhantuk sink. Adeh. If ade tub dlm toilet PON lebih kurang. Geli gak la sbnr nye nak bg anak ddk baring dlm tu. Ya Allah. Serik. Nak tak nak bentang towel 1 bia Sarah pijak. Nak terus sink mak plak kekwat. 

Or else. Aku duduk atas toilet bowl. Sarah aku pangku. And mandi kan. Tu pon masih terkial kalau suami luar kawasan. Tapi bole la dari anak kotor. 

Bkn la nak jaga sgt. Tapi kotor if rmh sndri xpe. Ini bangsa mana main pancot. Ya Allah. Tidakkkkkkkk! Pelihara lah anak ku. Amin

So kali ke 4 ni aku learned! Tahdaaa! Selain sgt mudah dari segi ringan dan x makan space dlm bag. Die sgt selamat dan selesa. Base dia pon float tu. Siap ada tempat letak sabun bagai. 

AND dalam gambar kedua ada temperature alert. Sama ada HOT! Warm atau Cold ayaq yg kita sedia kan. Gile mudah! 

So kalau nak sila pm. RM89. Tq! 

Dah pakai. Bungkos. 

Sarah food travel


Dari rmh bag kami je dah 35kg. Dasyat kan? Sebab 8 hari disini. 

Mana tdk nya. Baju bajan utk 8hari. Makanan sarah? Sweet potatoes, pisang, carrot, beras semua bawak dari rmh. Beaba set ni pon. Memang la boleh beli je kat sini lagipon kami dah agak biasa disini. Cumanya dh penat kadang2 bila sampai xde masa nak keluar bagai. Anak dh lapar. Camne??? Da tu delay plak flight. Sampai petang sungguh. So memang iye kami sgt xde masa keluar. Alhamdulillah food tu smua lah yg menyelamat kan Sarah. 

Next day baru kami keluar beli ayam. Nanti masak bubur ayam ye? 

Ye beaba ni boleh masak nasik segala. In 20minit.

Smua in 1 blender. Stim pon. Zasss je siap. Rasa nak nangis sebab dipermudahkan. Lagi2 if travel. Sapa nak??? Kat market 7xx kot. Kat net 6xx. Klau nak kasi tau. Aku ada kwn yg jual brg uk 5xx this babycook. Bkn nak promo. Tapi nak tlg. Sgt la mudah! 

Masak pagi2 letak dlm thermos n chiao. If dlm hotel letak la dlm fridge. Ptg sket panas kan balik, ya pakai beaba ni jugak. 

Sekian trimas. 

Saturday, April 12, 2014

Cakap


Beeebel je.

Allah!
Ah! Ah! Ah!
Abbah! 
Booowah! 

Ni la yg sll dia sebut. Huhuhu. 

Wednesday, April 9, 2014

Tulang baby bunyik2!

Assalam sore..

Ni masalah yg bermain di minda gue. 

Kenapa tulang Sarah selalu ruprapp bunyik if kita angkat dia? Tulang badan lah, tangan lah. Cuak nyeeeee. Kadang2 dada. Tak dengar la bunyik tapi tgn yg mendukung ni trasa. Normal ke tu ha? 

Penah tanya doc dulu lagik. Paed Sarah ckp takde apa. Tu biasa. Ok lega.. 

Tapi sejak Sarah membesar activ ni makin kerap. Ya Allah peliharalah Sarah. 

Tiap2 hari kot. Walaupon berhati2 sgt dukung dia.

Ada sapa2 tahu x? Why n xpe ke?

Menu hari ini


Jengjengjeng. Salmon lagik! Since ada balance salmon lagik. Mari la kite. 

Sweet potatoes+bayam+salmon. 

Selamat makan dah pon. Mandi dah pon. Tido pon dah sejam berlalu. 

Love u manja. 

Tuesday, April 8, 2014

Air Kosong


Sarah mmg diperkenalkan air kosong dlm 4-5hri afta solid food. Ye. Mak nye paranoid therokk. Ahaks. Papa nya pon. Hehehehehe

Bile dipekenalkan Sarah agak kekok dgn sipping botle. 1st time kn? Lama2 mcm die ok. Pandai la dia sip. Cuma aku plak rasa sarat. Sbb benda tu keras. So aku bg la puting biasa. Botol susu biasa. Ok nampak jauh lebih mudah. Tapi masih baru pd dia especially rasa air tu. Isap teat tu ok dh aku tgk. X lama, bbrapa hari lepas tu Sarah mkin laju isap. Makin byk. Phew~ mami lega Sarah suka air kosong! Byk main je aku uloq ayaq sue. Sampai la 3-4hari ni. Which is more then a month dah, tibe2 Sarah kunci mulot. Adehhhh.. 

Hari2 ada la 4,5,6x uloq time main. Ade la half dr tu kunci mulot. Mkin hari mkin kerap kunci mulot. Skrg ni harap kan air kosong yg die minum pakai sudu masa makan je. Tapi bila dh kurang minum botol aku lebihkan la minum tang sudu. Tapi situ byk keluar dari masuk. Haih. 

Cemano?!

Lagi


Semua ni barang Sarah. Mami tak bersalah ;p

Memang murah2 TAPI kalau dah takde koje lain? Adoi laaaaaa..

Amazon prime. 

Monday, April 7, 2014

Bahan buangan


Sbnr nye nak je aku letak gmbr nappy yg dh guna wat gmbr. Tp cam x snonoh sgt dak? Walaupon ia berupa karipap sbb bergumpal rapi tapi still! 

Korang klau pg rmh org or tmpt awam or mana2 la yg bukan rmh korg nappy anak yg dah guna korang utamakan x? Aku dah terbiasa dibebel oleh mak dulu lagi or yg paling tepat pengalaman tgk org dtg rumah mak n biarkan nappy anak yg dh guna dibiarkan mcm tu je. Siap ade yg dh terkangkang kt tgh2 rmh. Ya ampun!

Ni self reminder sebenarnya. ALERT! 

Walaupon ia bahan buangan dan x perlu diendahkan pd mata kasar TAPI ia sgt2 perlu diutamakan sebab benda dtg dr anak2 kte. 

Kalau bkan darah daging yg membersihkan CONFIRM org yg mmbersihkan bahan buangan tu sumpah seranah dalam hati. Caci maki bagai. Nauzubillah. 

Kat hotel ke, rmh org ke. Kemas la elok2. Balut rapi dan buang la kt tmpt spatutnya. Kalau x de tempat yg sepatutnya, cth rumah org tu xde tong sampah dlm rmh(xde yg pelik rmh org kn) sila bungkos rapi2 dan bawak balik! Klau dlm kereta berbau, berak ank ko! Apa slh nye. Oh ko tau busuk, habis org yg ko tgglkan merata? Xde idung? Sumpah seranah la org kat anak tu. Sian. Xpon jumpa tong sampah yg betol2 rupa tong sampah brenti tepi jln n sumbat. X susah lah! 

Jgn la ko bungkos dan tinggal kat mana2(yg boleh mnyusahkan org). Selit mana2. SubhanAllah perangaiiiii..! 

Sapa2 ada buat tu tlg la jaga. Mungkin makian org tu x melekat kat dahi darah daging. Tapi klau spanjang hidup asik berperangai itu, and asik disumpah dimaki org. X kan x de kesan kan? Isk. X elok. 

Sama2 kita beringat. Kalau jenis rambut gugur serumpun2 pon. Bwk2 la kutip bawak balik. 

Sekian. 

Sunday, April 6, 2014

Gunting Rambut







LOL! Comel la sgt kamu ni nakkkkk. Smua bb comel, dak?

Sebetulnya rambut tepi n blakang dah 3x potong. Cepat nau pjg. Kenapa potong? MENGGARU mcm xde hari esok! Luka2 sampai. So cantas! Dah besar sket nanti la kita simpan yek? Tepi and blakang selalu kami laki bini yg buat. Tapi kali ni rambut DEPAN, khidmat wan la apa lagi? 

Klakau. Mate melilau je mcm phm. Ni gmbr before mandi ptg. Tp alhamdulillah la senang je dgn Sarah ni. Tapi senang2 pon bayi normal kn? Gerak2 sane sni. Nasib menyebelahi Sarah! Sbb uwan cantas cantik. Kot x tu sempong la rambut awak nak. Mami x rela! Lol. Huh nasib.. Minggu depan dah la nak p jln. Wan jgn mcm2.. Lol

Saturday, April 5, 2014

1st book


Sarah 1st book. Heheehhe last week dh beli. Die ske tgk princess. Omei. 

Kbai

Ralph Lauren.


Cooool giler. Adeh! RL espadrilles utk Sarah. Tapi ni baru angan2.. Belum beli lagik.

RM165 untuk baby? Adeh..

Cantek keh?

Happy weekend


Peekaboo!

Friday, April 4, 2014

Xtiv!


Makin besar makin xtiv, masyaAllah syukurrrr... Ni mlm td buat pertama kali melalak sbb terhantuk. Good joob manja! Sll tu thantuk gak tp x la sampai cry. Hihihi.  Maaaaaaain je koje. Naik2 darah mami dok halang kiri kanan dia takot terjatuh or thantuk. 

Dalam gambar ni mami drive dia duduk blakang dgn wan. Memule cam biasa dia ok duduk dlm carseat sambil main2. Dlm 30min pertama. Ye agak lama. Lepas tu boring mtk diambik. Dah wan ambik ke blakang xmau dipegang. Diriba. Nk lepas. Klu peluk n dukung, dia hempas2 badan n tolak2 bdn org yg dkung tu. Osah ank mami. Ank bijak. 

Ye. Sbgi ibu puji anak adalah 1 doa. Bole je puji melangit tp dlm hati la dak? 

Salam sore readers

Wednesday, April 2, 2014

7mos - apr 2nd


Alhamdulillah. Sarah 7 bulan hari ni. Gambar pagi tadik lpas mkn. Now tido dah afta mandi n nenen. 

Rasa nk kejutkan awak hug n kiss manyak2.. 

Papa n mami always love u kerana Allah. 

Tuesday, April 1, 2014

Infos

PERINGKAT PERKEMBANGAN BAYI

1 BULAN
• mengangkat kepala sambil perut menyentuh lantai
• menggerakkan kepala ke kiri dan kanan
• bertindakbalas terhadap bunyi yang kuat

2 BULAN
• menggerakkan mata mengikut pergerakan objek
• mengulangi bunyi vokal seperti "oh" dan "ah"
NO

3 BULAN
• mengangkat kepala sehingga 45°
• mengangkat kepala sambil perut dan dada menyentuh lantai
• mengukir senyuman sosial
DAH LAMA (SARAH 2WEEKS DAH SMILE BILA DIAGAH)

4 BULAN
• mengangkat kepala sehingga 90°
• duduk dengan sokongan
NO
• berguling (dari kedudukan meniarap ke kedudukan menelentang) YES
•mengimbang badan menggunakan kedua-dua kaki YES

5 BULAN
• mula tumbuh gigi
YES (DUA HARI B4 6MOS)

6 BULAN
• menghasilkan bunyi dengan 2 suku kata
YES
• menggapai dan menggenggem objek DAH LAMA
• duduk sendiri dengan sokongan yang minima YES
• berguling (dari kedudukan menelentang ke meniarap ke kedudukan menelentang semula) DAH LAMA

7 BULAN
• mengajuk bunyi-bunyian
• menyuap sendiri makanan
• duduk tanpa sokongan

8 BULAN
• menghisap objek DAH LAMA (4MOS)
• memanggil 'ibu" atau "ayah"
• mula merangkak
• bertindakbalas terhadap nama sendiri DAH LAMA (6MOS)

9 BULAN
• mengangkat perut untuk duduk
• berdiri sambil berpegang kepada sesuatu
• memahami keadaan kekal objek

10 BULAN
• mengambil objek menggunakan 2 jari
• merangkak dengan sempurna (perut tidak menyentuh lantai
• menolak badan untuk berdiri dari kedudukan duduk

11 BULAN
• menepuk tangan
• melambai
• berdiri dengan sendiri selama beberapa saat
• memanggil dan mengenali ibu bapa sendiri DAH LAMA SANGAT YANG NI. (3MOS)
• memahami maksud "tidak"

12 BULAN
• menggeleng
• memahami arahan mudah
• berjalan dengan bantuan

13 BULAN
• mengucapkan 2 perkataan (conton: hai dan bye)
• berdiri dengan sempurna

14 BULAN
• makan menggunakan jari
• melangkah beberapa langkah tanpa bantuan luar

15 BULAN
• gemar melihat dan menyelak buku
• berjalan dengan sempurna
• memanjat tangga

16 BULAN
• bersedih apabila tidak mendapat sesuatu yang diingini

17 BULAN
• bertindakbalas terhadap arahan mudah

18 BULAN
• mengucapkan sehingga 15-20 perkataan
• minum menggunakan cawan
• makan menggunakan sudu

19 BULAN
• boleh menggunakan sudu dan garfu
• berlari dengan sempurna

20 BULAN
• membuka pakaian sendiri tanpa bantuan sesiapa

21 BULAN
• berjalan menaiki tangga dengan bantuan
• mula mempelajari sehingga 5 perkataan sehari

22 BULAN
• mula mempelajari sehingga 10 perkataan sehari
• memahami 2 arahan yang berturut (contoh: ambil anak patung kamu dan bawa ke sini)
• boleh mengawal pundi kencing

23 BULAN
• menggunakan 50-70 patah perkataan
• menamakan gambar-gambar mudah di dalam buku
• menuruni tangga dengan bantuan

24 BULAN
• memakai dan menanggalkan pakaian dengan sendiri
• sesetengah ucapannya boleh difahami
• membuat ayat menggunakan 3-4 patah perkataan


tuan tanah : perlu diingatkan lain anak lain pencapaian nya. tak semestinya anak kita pandai sokmo anak org lain tak. itu semua kerja ALLAH, yang penting jgn berhenti mengajar. 

Sarah duduk -6mos


Seminggu dua ni blajar duduk. Sehari dua ni plak dah bole main sorang2. Mami tacing gils pls. Huwaaaa. Cepatnya membesar. 

Mami papa syg kamu nak. Demi Allah, sarah amanah Allah yg x ternilai bg papa n mami. Jadi anak yg beriman. Mami tak paksa kamu jadi org terhebat di dunia. Tapi mami n papa mahu sarah jadi puteri yg hebat di akhirat kelak. Kejar akhirat ya nak? Mami menuju ke arah yg sama. Mami janji. 

Sobs