Instagram

Instagram
Catch us on instagram 'akubeb'

Monday, June 29, 2015

Puasa 2015

Terus keterangan ku katakan 1-2days puasa aku berpinarrr. Beza kau2 kot dgn last year. Last year pose sarah dalam umur 10bulan camtu. Alhamdulillah lebih mudah masa tu. tak der sampai berpinar mcm tahun ni. 

Banyak sebab. Mungkin sebab sarah lebih kuat menyusu this year sebab dah besor. Kuat dia lain mcm. Tapi x pe lah. Rejki dia dak? 

Lagi 1 aku lupa nak amal kan amalan tahun lepas. Aku duk pikiaq2 apa aku makan last year sampai pose steady jah?aku siap call laki aku time keje. Alhamdulillah diprmudahkan. Dia ingat! Love u cinta hati! 

Kurma time sahur! And minum byk air kosong(ini aku ingat. Kurma lupa!) 

So hari ke 3 dah seterusnya aku lebih steady! Hakikatnya memang lansung tak lapar and paling best tak haus lansung2 mcm selalu. Tuh pon dikira rezki. Dipermudahkan. Cuma mayb kederat mcm takde. Alhamdulillah lepas start balik amal kan makan kurma waktu sahur
Badan makin kuat. Syukur...

Suap and masak utk anak? Itu xde hal. Dah byk umo kot. Nak tergugat apanya. Huhuhu

Selamat berpuasa. Bahang raya dah mai 

Saturday, June 27, 2015

For the 1st time - asking for toys!


2nd time la kot after sll mintak balloons. Ahaks. 

Aku kan liat sket nk beli toys anak. Tak sure kenapa. Tapi mayb aku syg duit laki + aku selalu tambah tolak dulu. Pakai ke tidak? Die betul2 suka atau tidak? And selain tu aku tak nak sarah terlalu mudah utk dapat kan apa shj yg dia nak. Aku nak dia tau menghargai sesuatu. Sebab tu sampai sekarang toys sarah aku catu. Ahaks

Slide!

Ni yg nak aku cite. Kesah dia, aku sll bawak die pg main kat mana2 play ctr, or public playground. Agaknya dah besar ni die makin pandai naik slide. Dulu tak reti. So since dah reti dia asik sebut 'slide! Slide! Slide!' Berminggu lamanya. Nak mintak mungkin tak berapa reti. Jadi, apa yg dia reti? Sebut je pabila teringat!!! 

Mmg ye ko die duk sebut. Tgh makan! Tgh main benda lain. Tengah bebual tak tentu pasal sebut slide. Paling aku kesian TENGAH TIDO pon bole mengigau sebut slide. Dasyat lagi aku bole wat dek. Tp dalam pd tu tgn aku dh google mana yg jual reasonable price and suitable utk die yg kemetot ni. Dulu penah aku usha yg ade swing sekali tu kan? Itu terlalu besar buat dia and die kena paku yg tu sbb kalau x paku dia akan bgoyang2 bila bdk2 naik. Bahaya lah! 

Tak cukop dgn itu! Bila aku baring die naik atas aku and slide kat badan aku. Terkekeh2 dia gelak. Aku dah mule kesian yg melampau. Makan masa berminggu jugak die dgn slide imaginasi dia tuh. 

Akhirnyaaa. Aku pon dpt harga paling berbaloi. 140 di kedai berdekatan. 

Die tido aku keluar pg beli. Siap psg masuk dlm kereta. Dia bangun dia tak perasan. Dah nampak die terkejut 'eh' kata nya malu2. 

Guess what?!!

Die tunjuk appreciation dia setiap kali die turun slide ni die sengih2 dtg dkat n called me 'mameee' n hug! MasyaAllah mami loveee u so much pretty! 

Ada la 5-6x dia called mameee and hug tu berkali2 dia ulang. Punya la dia suka sgt. Lepas dr tu xde ngigau and slide kan badan mami lagik daaaaaa. 

Happy ending.. Omei!

Thursday, June 25, 2015

Whats in my bag!


Ini rupa bila malas nak zip sbb x nak keluar rmh lagik. Klu nak tutup zip lansung x de masalah pon. Baaanyak lahi ruang pon. Hehehehe. Eh suka gile aku sofina ni haih. Cuma aku x phm cemana org2 kurus pakai. Sbb die besar ngam utk ku. I is like. 

Tau x ada organizer bag tu? Ha dalam hbag aku ni ade organizer tu yg dalam nya ada bag passport 1 keluarga, buku2 bank 1 keluarga, powerbank, hard disk ber size 1T, wallet, buku hosp sarah, kipas tgn sarah, botol air sarah dan ipad sarah. Huhuhu semua in 1 handbag! Kdg2 ade nappy and kasot jugak(ada la letak dlm bag kck. Ye jaga kebersihan!) 

Bagus bukaaan? 

Berat? Dok aih. Berat handbag biasa la. Ipad tu ipad air 2. So ringan gila. X jadi masalah lah. 

And 


Alhamdulillah kawan2 duckies juai preloved sofina 3 dia rm50 kt iols. Gile mirah kan? Nak nangis rasa. Like new plak tu. dia kecik org nya. So die x mo. Alhamdulillah rezeki. Doa yg baik2 utk dia. Dah la this 2 clr ooosom mse nak beli tu. nak beli dua2 malas plak. X tahu cemana bag ni. Kot x tahan aku x suka betul! Nanti pakai sket dh tcabut mcm soho bag poplook. I is stress. So beli n cuba la dlu. Nak choose red tu bkn main ssh. Purple pon nak! 

Dah nama rezeki Allah. At last dpt both. 

Syukur

Tuesday, June 23, 2015

Adidas for kids


Supercolor? NO!!! Dah habis! Hari tu duk usha2. Duk ukor2 skali habih dah. Frust gils.. 

Ni sandle and order berjemaah! Ade sapa2 nak order??? Pm. Ahaks


Monday, June 22, 2015

Pondok SarahAinman


Ni la dia rupa playground depan rumah kami. Memang zasss kan? Memang tak nak balik kan? Nasib jgak sarah tak macam tuh. Huhuhu. 

Alhamdulillah semua bakal selesai. Major suma dah settle. Tinggal minor je lagi pondok kami yg 1 nih. InsyaAllah. 


DuckXaere is here. Quack!


Clr2 die sgt termengancam. 

Ahhhhhh 😍

Saturday, June 20, 2015

Friday, June 19, 2015

Aere Duck


Amacam? Ade yang terlepas lagik??? 

Baaanyak stock pon terlepas? Nasib kamu le

Sunday, June 14, 2015

BRAUN Thermoscan


Aku dalam pantang lagik dah heboh suruh laki beli thermoscan ni. Ada la die beli kan yg scan2 gini. Polygreen ke apa tah nama nya. Pakai and 'elok' sampai sekarang lagik. 

TAPI! 

Tak accurate! Dah berapa kali sarah demam tapi bile pakai thermoscan yg tuh asik lah kata 37.4 or below. Padahal aku dah rasa panas dr biasa dah ni dahi dia. And lama2 memang aku dah lali. Aku dh bole agak. Kalau 37'c tu tak demam kan? Tapi kalau dah scan pakai polygreen tu read dia gitu maknanya dah demam la tuh. Kalau tak demam panas, boleh la lagik. Kalau read dia 37.8 maknanya 39 lebih la tuh. So if demam panas memang aku panic. 

Sebab penah main agak2 je sarah yg 38'c tu mayb 39'c. Tup2 pg kpj dah 40'c. Nauzubillahiminzalikh! 

Penah plak sekali tu doc bg je ubat demam mcm biasa. Monitor. Check2 38'c. Pukul 5am die mengigil sejuk tapi badan panas gile. Allahurabbi. Papa plak takde. Aku dgn dia and uwan je ke hospital! Tawakal and gabra Allah je tahu. Istighfar la byk2. Allah ada.. ALLAH ade. 

So selain kpj memang hosp sarah, klinik pakar kanak2 senawang pon mmg klinik biase yg sarah pg. cth mcm emergency kpj pon sama lah. Semua pakai Braun thermoscan ni. Aku siap tgk and pegang. LOL! Nak tau dorg pakai apa? 

So jawapannya ALL Braun Thermoscan hat yang dlm gambar ni. 

Aku pon mula lah duk usha Lazada! Dari jual 260 aku wat dek. Sampai hari ni jual 3xx tak turun2! I cannot wait betul. Mmg sekarang bole lg kalau nk tgu2 Lazada turub walaupon dah makan bln, Alhamdulillah sarah tak demam. But now dh lama sgt tunggu2 x turun and tadi pegi plak kedai faveret mami di S2 and harga die rm280. Ok fine! Deal!! 

Memang kat kotak tu pon tulis 
'More accurate'
'Confirm secure position and accurate result'

And

#1 BRAND AMONG PEDIATRICIANS. 

Bye polygreen. 

Tuesday, June 9, 2015

theweaveduck & theblurredlinesduck


Nak jadi cite semua dtg sekali. Rezeki bergolek. Dapat blurred lines skali. Tak penah beli kat org sbnr nya. 1st time. Rezeki lah semua nya. 

Syukur.. 

Serious ckp! All rezeki. Xde tips! Dah la web jam hari tu. memang frust. Tapi dah kun fa ya kun. 

Oh Alhamdulillah dah setahun ku berhijrah. Mayb ni salah 1 hadiah? 

Monday, June 8, 2015

TheweavedUCk #duckscarves


Kena tunjuk jgk sbb KEPUASAN MEMBELI! Erghh 

This time agak stress sebab ade 4 clr yg dorg release. So byg kan la kalau nk al clr how lembab we have to go thru kan? Lepas 1, klik 1 lg dan lg. sampai 4 kali! Org yg nk hot clr pon ramai tapi x semua dia nak. So how how how n how?! 

Xpe buat pelan2! TAPI 1st TIME DALAM SEJARAH DUCK gue yang website hang! Jam gile. Lansung x bole nak check out n buat payment. Ni dah habih laju dah. Lepas tu dan2 encik suami bangun. Dia tau aku minat cemana kan? Die yg mamai2 tu cuba plak log in from hp dia. Slow slow n steady die buat dalam bilik separa gelap. SUNDAY maaa... 

Yang kt aku tadi apa jadik? Bila dah back to ok and x jam tgk cart aku 1 by 1 oos. Ok fine!!! And aku lansung x tahu cemana la keadaan laki aku dgn hp dia masa tu sebab memang spoil this time kan? Dengan dia try type details cc tapi x lepas! Tah kenapa. Erm memang x lepas la kot this time. 

Sekali... 


Erm NAH DAH! And sambung zzzz balik. Masa tu aku macam mimpi weh! Aku still tak percaya sampai la aku dpt confirmation email. 

YEAY!!!! Ber rezeki lagi kami hari ni. Thanks encik suami... Phew 💦

Cant wait to receive those. InsyaAllah. 

**1st time tengok yeww design mcm mak2 sgt. xmo lah. Itulah ini lah. Sekali die yg beriya. Well cinta itu buta...

Wednesday, June 3, 2015

Longcham Neo Large


Aku mmg pentegar LC. Sbb apa? Sebab die colorful kot. And die sgt tahan lasak!!! Hitam2 segala daki pon tak nampak. Walaupon most of my collection bkn leather pon sama. Tahan kotor. 

Lagipon dia mcm murah kan nak dibandingkan dgn designer hbag yg lain. Kalau modal 1 bole dpt 4,5bjik dia shj. Lol. 

Ni habaq mai nak cita. Lama dh teringinnak beli yg large punya, approx 47cm kot. Lupa dah. Untuk travel bag. Skali punggah byk2. Masuk dlm tuh. Tapi x beli2 sbb mayb harga yg lalu dpn mata mcm merugikan. Dah la nk buat bag travel. Bkn hbag, lepas tu nk berhabis sgt. So mcm mls lah plk. Rase x mampu disitu. Pastu ade la tgk hok LC lmt edt yg gmbr monster2 tu. funky gils. Kat groupon ada. Waaa ctk. Tapi fkir 2,3x udah2 la tuh. Awak dh la dah beranak pinak, tudung kopiah bagai nak bwk bag monster. Mmg x da apa tapi pd aku cm 'udah2la!' Tunjuk kt suami pon senyum je dia. Tanda setuju dgn aku la utk tdk la dah nk memiliki itu ropa. 

So tah mcm mana dpt email dr lazada. Nahhh! Depa offer aku Neo lagik! Pink plak tuh! Dah tu Large. Murah gila! Aku suka. Pakai plak voucher. Zassss. 

Tahniah! 

Tuesday, June 2, 2015

Photobooks!


Dah mami gile internet, takkan la tak de masa nak compile gambar2 gini kan? InsyaAllah dah minat sume on. Dari klik2 shopping sana sini baik buat prangai senonoh sket, x rugi pong. Huhu

1 of the book buat masa sarah belom 1yo lagik. So dalam tu duk susun dari 1st page mami n papa sanding, lepas tu gambar2 mami pregnant. Lepas tu gambar result ECG Sarah, gambar scan eh mcm2 lah. Sampai la dia keluar ke dunia hingga lah setahun for 1 buku. Awww rasa hiba. Hiba suka lah! Alhamdulillah. 

And others trip2 yg kiteorg pg. wlaupon dekat2 je Tapi Alhamdulillah seronok. Each book ade 3 destination. Tengok la kalau banyak tempat visit, 1 destination 1 book. Love it. 

Nanti sarah dah besar sket if murah rezeki kita, kita extend sayap ke oz, hk and LA eh? Amboih LA! NYC ke. Awww tempat idaman mami tu selain nak pegang sendiri Kaabah! InsyaAllah. 

Buat kat mana? Pixajoy. Sebab murah sket kot and 1st time buat photobook sangkot tang mana tah. Problem la. So leceh kt stu, rugi rm6x aku. And lari ke pixajoy. Mana2 lah janji sampai depan mata. 

Zasss

Monday, June 1, 2015

Buli!





Hahahahaha depan aku plak kan anak aku kene buli. Haih nasib laaaa budak. Kalau tak mau aku sengseng lengan baju. Heh. Ye gurau je pon.

Bdk tu kecik dr dia tapi dah tua. 2thn lebih. Sarah stahun 9bln baru. Tapi yes! ank mami sempoi je. Die gelak2 and stak phm apa2 and ajak lagi org tu main. Die x tau org tu x ske die. LOL. Iyan anak mami.. 





Thekaleidoscopeduck


Aku rasa gila lagi rebut itik ni dari rebut hotseat air asia dulu2. 

Alhamdulillah lah ade rezeki utk dapat kan! Sampai bergaduh2 ok manusia dalam ig. Ya Allah kantoi nampk tru clr masing2. Dah beranak pinak plak tu. mtk2 dijauhkan. 

Ok fine! Aku dh create 1 group kat whatsapp. Hahahhaha. Utk kami2 yg into duck. Eh best jgk lah. Byk tips dorg share. Best lah. 

Tp x penah lagi x dpt all the lmt edt. So xtau apa rasa org yg marah2 tu. mtk2 jauh la sampai hlg kawal mcm tu. haih.