Instagram

Instagram
Catch us on instagram 'akubeb'

Sunday, November 8, 2015

Appetite Sarah 2y2m


Alhamdulillah sarah tak gemuk and tak kurus. Tapi dia agak tembam la dari anak2 lain. Walaupon hakikatnya kadang2 aku nampak mcm keding. Tapi apa2 pon alhamdulillah. 

Sekarang dah 2tahun 2bln baru aku rasa lega dan lega sebab dia nak semua apa yang aku msk n suap. Die tak tolak apa pon. Phew! Lega. 

Cemana aku buat? Serious tak mudah! Percaya tak aku pernah nangis2 bila dia tak nak makan. 6mos - 12bln dia mmg tak tlk apa. Semua dia zass je klu aku suap. Tapi dalam waktu 1yo hingga 2 yo aku sgt stress. Tak senang nak build kan appetite pd anak. Bfast! Lunch! And dinner tak penah miss. Dah la dia jenis nk melekap. Meraung2 kalau aku ke dapo msk. Die nak dkung n msuk blk! 

Tapi mmg kena gigih msk sambil dkung dia. Kdg2 mood die ok nak die dkt wan. Kdg2 or sll nya die xnk! Msk la laju2. Alhamdulillah aku ni xde mslh msk. Like a pro jgk la. Bkn sedap sgt pon. Tp berakal. Tapi dh hempas pulas bersilat dkung anak semua skali dh msk, ank x nak mkn! Ape ko rse??? 

Confirm ramai mak kt lua tu mmg give up if centu. Dgn alasan, dia dh kenyang. Or japg bg blk or bg benda lain. Caya atau x? Aku x bole mcm tu. Hati aku x kan tenang. Hahahhahahaha. Ape aku buat? Aku crik n msk benda lain sampai la die nak! Or else aku ikot logic, kalau die bru susu aku bia lah sejam dua lps susu aku bg. Mmg bdk2 hakikatnya dorg xnk mkn! 

Dorg suka mkn. Tp stakat 3-4suap dh! So aku x kire. Die kne mkn jgk. Hahahhaa. Tp aku x paksa die 1 meal tu je. Aku bg option. Alhamdulillah ada option. Rezeki dia. So dia akan pilih la. 

Yg lg best, budak bertuah ni tak bole ulang2 makan. Die x suka. Dah la sehari mkn 3x. So ko fkir lah cmna aku skt kepala perah otak nk bg anak mkn ape. Klu hri ni dh bg nasi goreng esok die xnk dh. Apatah lgi klau dh bg lunch nk ulang sama dinner. X maun die deh!!! 

So mkin lama mkin serasi. Aku cuba paham ape die nak, die cuba paham jgk ape aku bg. Alhamdulillah sekarang dh senang nak bg mkn. Cukop masa, cukop quantity dia. Die diam lah. Syukur..

Mcm skrg cth bgun pg aku akan bg die cereal letak banana, apple with fresh milk. Zass hbis semangkok penuh. 

Lunch plak aku akan bg die nasi putih dgn ayam goreng. 

Ptg mkn la titbits yg die nak. Sorry titbits sarah mcm kuih bahulu, cekot oat, muruku etc nhaahhaa. 

Mlm aku bg die pasta. Letak bayam byk2 n zass. Kol 11 tido. Nyenyak. Alhamdulillah. 

InsyaAllah appetite sarah jgn lari2 k? Mami ssh hati. 

Laki aku nampak la how struggle aku nak curi2 minat dia utk makan. Nangis2 sampai. Haahhaha saiko. Aku risau lah die xnak mkn. Cet. 

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)