Instagram

Instagram
Catch us on instagram 'akubeb'

Wednesday, June 4, 2014

Chicken stok

Alhamdulillah 2x dah aku ade buat chicken stok utk sarah. 

1/4 part ayam dgn tulang2 direbus Dgn bawang2 n halia sampai naik minyak n lembik. 

Dah naik myk n lembik2 means dah bole tu,so kua kn tulang n halia so that boleh blend ayam2 tu. SIAP! 

Frozen kn dlm tmpt kiut yg mcm tmpt ice tu atau food storage sendiri (yg bersize kecil yg penting ia bertutup). 1 mlm siap. Kua kn dr tmpt ice tu ltak la dlm tmpt lain yg juga bertutup n 1 kan. Dia dh ade bentuk so x kesah letak dlm 1 tempat kn? If cair tkot dia melekat2. 

Stiap kali nk buat apa2 msuk kan 2-3 kiub ayam stok ni. Mashed potatoes, bubur, goreng2, or apa2 lah. Utk mgantikan MSG, SUGAR or SALT. 

Mmg sodap. Tapi jgn la lurus hanya mgharapkan kn stok tu je. Letak la sayo2, butter(unsalted), or apa2 lah. Be kretip. 

Sekian

No comments: